1 160 kronor för en t/r till Stockholm med familjen

SJ ägs av staten och har monopol på sträckan Västerås Stockholm och många andra sträckor. Detta gör att verksamheten är ineffektiv och relativt dyr och kräver ständigt prisökningar för att verksamheten ska gå ihop.

Tisdag:

Numera ser det ut som att normalpriset för styckvisa biljetter mellan Stockholm och Västerås kostar 125 eller 145 kr mot tidigare 90 kr eller 98 kr. 145 kronor har vi aldrig tidigare betalat för denna sträcka men nu ser det ut att vara normalpris.

Onsdag:

 

En familj bestående av två vuxna och två barn över 15 år får numera alltså betala 1 160 kronor för en t/r till Stockholm från Västerås. Det är ca 50 % mer än vad det kostar att åka med samma familj från Skavsta till Gdansk i Polen med Wizz.

Torsdag:

En bilresa kostar 13 kronor milen och t/r till Stockholm från Västerås ger en kostnad på 260 kr. Lägger man till driftskostnaderna för bilen dubblerar vi kostnaden till 520 kr vilket gör bilen till ett givet val. Parkera vi för 30 kr/h i 10 h ökar vi på kostnaden med ytterligare 300 kr och fortfarande är det billigare att ta bilen än tåget. Flexibiliteten är större och bekvämligheten är överlägsen.

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *