Västerås kommun storköper bostäder

Per den 9/4 -14 ägde kommunen 230 villor, radhus och bostadsrätter. Dessa hade införskaffats från 70-talet fram till och med maj 2014.*

50-procent

Fram till och med idag har kommunen ökat på detta bestånd med 52% till 350 villor, radhus och bostadsrätter**.

Vad detta säger är att fler än någonsin är i behov av kommunen för att ha någonstans att bo och detta är ju såklart illavarslande och något att hålla ögonen på. Utvecklingen går alltså åt helt fel håll och i snabb takt.

Detta sker i en tid när kommunens berörda instanser får mer och mer resurser för att stävja denna utveckling.

Stadshuset

Som en jämförelse äger Malmö stad 268 bostadsrätter vilket har skapat rubriker på sistone.

I grund och botten beror denna utveckling på strukturella problem skulle vi tro. Dessa strukturer sitter djupt rotade i den svenska folksjälen och kan närmast liknas vid religiösa övertygelser varför ämnet inte går att diskutera öppet. Det kommer dock en tid när man är tvungen att ta tag i dessa frågor men vi är ännu inte där.

Strukturerna som oundvikligen måste diskuteras inom den närmsta tiden är arbetsmarknadspolitiska. Ju längre tid vi väntar med att reformera – desto fler bostäder måste kommunen införskaffa på den öppna marknaden.

*Vasteras.se 2014/259-KS-730

**Enligt mailkonversation med Västerås stad

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *