Kunskap leder till förfall inom byggbraschen

För över hundra år sedan var den byggtekniska kunskapen betydligt lägre än idag.

Byggnadsarbetarna hade ingen formell utbildning och läs- och skrivkunnigheten var låg om den öht existerade. Antalet dåtida ingenjörer var begränsade.

img_4041

Materialen man byggde bostäder med var ytterst begränsad och ännu hade flertalet uppfinningar inte ännu uppfunnits. Exempelvis var verktygen få och tekniska mätinstrument var obefintliga.

img_4084

Datorer, telefoner, datorprogram, mäklare, snygga säljbroschyrer och allt det där som vi idag har till vår hjälp fanns inte heller.

Artificiella ljuskällor vid mörkrets timmar bestod inte av en uppsättning starka strålkastare – nej – det var flimrande gaslyktor som gällde.

img_4073

Säkra byggställningar, fackföreningar, ledarutbildningar och smarta system för upphandling var något som då ingen hade tänkt på.

Statliga regleringar, utbyggda byggnadsnämnder och avancerade detaljplaner var något som heller inte var utvecklat på samma sätt som idag.

img_4076

Under denna tid var mängden pengar begränsade varför finansiering ofta var en utmaning för byggherrar och räntorna skyhöga.

img_4084

Idag å andra sidan har vi allt det där. Vi har pengar i överflöd, en gigantisk lånemarknad, en efterfråga, en stor medelklass, kunskap, utbildad arbetskraft.

Utöver det har vi idag en mer mogen känsla för detta med gestaltning och skönhet.

Vi vet helt enkelt mycket mer idag än för hundra år sedan men framförallt har vi know-how.

img_4326

Vi har mängder av intressanta byggnadsmaterial att välja bland. Vi har verktyg speciellt utformade till alla möjliga byggtekniska problem och vi har ritprogram man bara kunde drömma om förr. Lyftkranar, stora lastbilar och en internationell marknad att söka inspiration från.

img_4327

Såklart bär denna tekniska- och kunskapsmässiga revolution frukt.  Det senaste beviset för hur långt mänskligheten har kommit går att beskåda nere vid Öster Mälarstrand – ”allas vårt vardagsrum”

img_4325

Välkommen ner till Kv Focken där:

Byggnaderna är utformade för att skapa en känsla av liv i området, med olikfärgade fasader och oregelbunden arkitektur.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *