Kvalité går före pris – Vallastaden

I Linköping byggs det nu en helt ny stadsdel vid namn Vallastaden. Av demobilder att döma ser kommande stadsdel minst sagt spännande och annorlunda ut.

vallastaden-backen-mot-ost_hog-600x424

Undertecknad har gått in som medfinansiär med några tusen kronor i ett av dessa kommande byggen. Deltagandet var möjligt via Crowfunding-plattformen Tessin.

Genom att jag tillsammans med flera andra är med och delfinansierar byggen (genom ett topplån kan man säga) skapar det förutsättningar för mindre byggbolag att visa vägen för hur det kan se ut om man vill – och har kommunen på sin sida.

Det skapar helt enkelt alternativa stadsdelar till alternativa hus som dessa:

skokartong

Det är inget fel på dessa hustyper men nu har iallafall jag blivit ganska mätt på att se dessa hus överallt på varenda gata, på landsbygden, i städerna, längs med vatten, mitt på öar, uppe på kullar, längs med motorvägar, småvägar, kring köpcentrum, bredvid McDonalds och även i dalar över hela Sverige bokstavligen talat.

Linköpings kommun har valt att prova något nytt genom att tilldela marken till byggherrar som kan uppvisa högst kvalité utifrån 19 olika kvalitetskriterier och därmed låta sociala-, miljö och designaspekter spela större roll än kortsiktiga engångsintäkter.

Västerås stad håller på att bli bättre och mer nyfikna men det går inte att förneka att Mimer har en väldans makt och sätter ribban ganska lågt i fråga om skönhet och trivsel i många områden. Att på detta endast sälja mark till stora aktörer skapar en relativ enformighet som jag tror man kan slippa med inspiration från nytänkande projekt som Vallastaden.

Pga sekretess jag förbundit mig till kan jag inte delge byggkostnaderna och vinster men vad jag kan skriva är att det ser ut att bli vinst till byggherren, rimlig avkastning till långivarna och högst rimliga priser för köparna. Det är alltså inte dyrare per kvm där än här i Västerås.

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *