Så blir du blåst på resan

Nu ska många västeråsare utomlands på semestern och vare sig man tar något flyg från Västerås Flygplats, Skavsta eller Arlanda kan det vara bra att tänka igenom vissa moment förutom flyg och hotell.

Blåst på resan

Har du en hemförsäkring så har du en fullgod reseförsäkring som eventuellt kan kompensera vissa risker. Betalar du resan med ett betal- eller bankkort kan eventuellt andra moment kompenseras.  Övriga tilläggsförsäkringar är överflödiga och ersätter i stort samma moment. Dessa tilläggsförsäkringar är försäkringsbolagens små kassakor som generar dom stora pengarna.

Valutväxling på Forex och liknande valutväxlingskontor är en ekonomisk katastrof och avrådes helt. Påslagen är enorma och inte längre försvarbara. Forex har spelat ut sin roll. Är det viktigt för dig att ha med dig några hundralappar i lokal valuta kan det vara OK men annars inte. Växla aldrig mer än 500 SEK även då säljaren kommer försöka göra allt för att öka ditt belopp.

När du är utomlands och ska betala på en restaurang (med kort) eller har köpt något i en butik får du numera frågan om du vill betala i den lokala valutan eller i SEK. Här svarar du att du ska betala i den lokala valutan då du annars drabbas av avgifter från 10 % av beloppet.

Vill du ta ut pengar från bankomater utomlands är det bättre än att växla hos Forex men det är fortfarande dyrt. Här väljer du också den lokala valutan vid frågor. Välj en bankomat från en lokal storbank då du annars kan riskera att betala skyhöga avgifter eller fasta avgifter.

Om ditt plan blir försenat med mer än 4 h har du stora chanser att få tillbaka inte bara resekostnaden utan även många andra ersättningar. Ifall du ska processa själv tar det enorm tid och kan vara mycket svårt att lyckas. Därför kan man numera lämna över ärendet till en tredje part som arbetar på provision. Exempel på ett sådant bolag som kan jobba för dig heter Försenad.se som du kan prova.

Om du ännu inte har köpt en resa kan det vara bra att känna till att många förmedlare på nätet har flexibla priser som rör sig upp och ner beroende på när du bokar och hur du förflyttat dig och klickat dig igenom deras sajt. Om du exempelvis klickar på ”boka” men inte fullföljer och sedan försöker boka igen kan priset ha stigit. Då är det viktigt att du rensar chachen så att resesajten inte minns dig för då återställs allt till ursprungsläget.

Du rensar chachen genom att gå upp under ”Historik” på webbläsaren och klickar sedan på ”rensa ut tidigare historik”. Därefter rensar du ”cachen”. Detta behöver inte alls gälla på alla sajter men på många stora sajter gäller det att se upp så du inte betalar flera tusenlappar mer.

Tänker du bara på dessa enkla moment kan du med familj spara flera tusenlappar på en tvåveckorsresa och varför bjuda banker och försäkringsbolag på mer än nödvändigt?

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *