Västerås Örebro

Till Örebro tar du dig med bil, tåg eller buss. Tåget tar dig dessa 97 km på kortast tid. Kostnaden är däremot lägst (mycket lägre) med bil ifall du inte åker ensam såklart.

  
  
Örebro är en minst sagt intressant stad som storleksmässigt påminner om Västerås även då Örebro upplevs något större och arkitektoniskt mer konservativ och enhetlig än Västerås.

  

   
De största skillnaderna mellan Västerås och Örebro ur ett byggnadsmässigt perspektiv är att Örebro har bevarat och förädlat historiska byggnader – vissa från 1300-talet och flertalet från mitten av 1800-talet. 

  
I Örebro finner du ett fortliknande slott från 1300-talet, Post- och Telegrafhus i borgliknande tegelarkitektur, ett badhus från 20-talet, en Riksbank i nybarockstil, flertalet bevarade vackra bankbyggnader, Rådhus i gotisk stil och flera skolbyggnader i nordisk klassicistisk stil.

  
  

Vad som också fascinerade är hur liberal hållning örebropolitiker tycks ha mot företagare och företagande. Vi upplevde att människorna fick utlopp för sin kreativitet och skapandevilja på ett sätt som i Västerås är strikt reglerat av politiker. 

  
Exempelvis var privat skyltning, konstnärliga uttryck och färgval något levande och dynamiskt i Örebro till skillnad från här i Västerås där till och med färgval på fruktstånden är reglerat av tjänstemän. 

  

Vad vi också noterade var innerstadens variationsrikedom av  butiker och kaféer och en säregen avsaknad av Lindex, Pressbyrån och Wayns Coffe. 

You may also like...

2 Responses

  1. Jens skriver:

    En intressant skildring av Örebro. Dock så vill jag påpeka att Waynes existerar i Örebro, var där själv för ca 2 månader sedan. http://www.waynescoffee.se/cafeer/örebro/cafe-kungsgatan.aspx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *