Därför säljs mängder av stöldgods

Varför är det som så att vi kan besöka Blocket.se vecka efter vecka och konstatera att marknaden för stöldgods frodas och växer utan att störas?


Efter att ha undersökt saken närmare har vi kommit fram till slutsatsen att samhället gör rätt i att låta denna typ av brott fungera ostört.

Samhällskostnaden är alltså lägre ifall polisen låter hen fortsätta bedriva försäljning av stöldgods än att utreda, bevisa och slutligen döma hen för häleri alternativt häleriförseelse.

En person kan dömmas för häleri om polisen lyckas bevisa att varorna är stulna. För att bevisa att varorna är stulna krävs det att någon anmält varorna stulna med serienummer alternativt någon unik märkning eller att varan i sig är unik.

Exempelvis gissar jag på att du inte känner till serienumret på dina barns Nintendo Wii varför du endast rapporterar ”stöld av Nintendo Wii” vid ett inbrott. Ser du problemet?

Lyckas samhället bevisa att varorna som säljs är stulna återstår momentet att bevisa att att personen som sålt de stulna varorna var medveten om att varorna var stulna.

Att bevisföra denna medvetenhet är såklart tidsödande och inget polisen lägger ner resurser på givet att värdet är att betraktas som lågt (gissningsvis under 100 000kr)

Så, lyckas man inte mer än att bevisa att varorna var stulna kan hen dömas för ”häleriförseelse”. Denna brottsrubricering kan ge allt från någon hundralapp i dagsböter till maximalt 6 månader i fängelse.

Med nuvarande lagar och med nuvarande straffskala i kombination med kostnaden att förvara hen i fängelse är det kort och gott vansinne av polisen att prioritera detta framför t ex alla de brott där polisen kan gripa ”på barn gärning”. Till sådana brott hör många trafikbrott och våld mot tjänsteman men även drogrelaterade brott. Övriga brott är som sagt mycket svåra att bevisföra.

En fånge i Sverige kostar så mycket som 5 800kr/dag vilket såklart är bland de högsta i världen. Lyckas man då döma en person för häleriförseelse och samtidigt få maxstraff innebär samhällskostnader drygt 1 mkr i bara kostnad för fängelsevistelsen. Detta är alltså exklusive utredningsarbetet hos polisen.

Så, vad anser du? Att vi alla betalar och delar på kostnaden för fängelsevistelsen på 1 milj kronor eller att vi accepterar det faktum att hen får arbeta ostört och fortsätta springa runt och stjäla?

En av lösningarna till denna problematik (dyrt att döma) är att sänka kostnaderna till Bulgariens nivå på ca 30kr/dag. Ser inte varför en fånge ska kosta ca 170 000/mån i fångenskap. Det är ju nästan 60 000kr mer än vad en landshövding kostar.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *