Motion till Västerås kommunfullmäktige

Västerås Stad har ett unikt samarbete med Polisen sedan några år tillbaka där parterna bildat en frivillig organisation vid namn Polisvolontärer.

Polisvolontärer består av invånare med olika bakgrund och volontärernas primära uppgift är att fungera trygghetsskapande genom bland annat nattvandring.

Västerås Stad har de senaste tre månaderna drabbats av 30 bilbränder. Under oktober månad drabbades staden av 5 stycken inbrott i kommunala byggnader och under novembers första tjugo dagar drabbades vi invånare av 11 stycken villainbrott.

Utöver detta så har Västerås Stad som ni väl känner till varit utsatta för 2 mord, flera beväpnade rån, flera hot mot skolor och antalet misstänkta drograttfyllerister ser ut att nå ATH inom kort. Försök till mordbrand är också tyvärr vanligt förekommande med ca 2 stycken i snitt de senaste tre månaderna.

Polisen gör ett mycket bra arbete på så sätt att de tar upp anmälningar, visar empati med offren och diarieför anmälningarna med ett K-nummer men så mycket mer än så har Polisen inte befogenhet till i vanligt förekommande brott som inbrott, skadegörelse, misshandel eller rån. Exempelvis har Polisen ingen rätt att kontakta Telia och be om utdrag från masterna med rörliga ip-nummer från gärningsmannens smartphone vid brottstillfället. Istället läggs fallen ner i ”brist på bevis”.

Gärningsmännen går fria främst pga att polisen inte tar gärningsmännen på bar gärning och det brottsförebyggande arbetet är allt för tidskrävande.

Å andar sidan har vi flera hundra människor i Västerås som har tid och vilja att bidra, till att komma ut i samhället och göra nytta och som inget annat vill än att ge något tillbaka till samhället och samla meriter och förstå det samhälle de kommit till. Vi tänker på alla de hundratals asylsökanden som inväntar nästa steg i deras 7-åriga vandring mot ett arbete.

Genom denna enorma källa av mänskliga resurser kan Västerås stad och Polisen visa vägen för övriga Sverige genom att snabbutbilda frivilliga krafter att öka tryggheten i samhället. Fördelarna är många:

  1. Asylsökande får en god uppfattning om svensk polis
  2. Svensk polis får en god uppfattning och en större förståelse för en asylsökandes situation
  3. Människor får en naturlig och mycket god anledning till kontakt, samtal och möten
  4. Asylinvandrare ges en naturlig grund för inlärning av allt nytt i samhället.
  5. Antalet brott borde rimligen sjunka med uppmärksamma och väl synliga nattvandrare med direktkontakt till polisen.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

Att staden och polisen skapar ett pilotprojekt med Polisvolontärer där volontärerna rekryteras från asylboenden.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *