Brottsstatistik i Västerås

Är du intresserad av brottsstatistik rekommenderas du att klicka dig vidare tilll Brottsförebyggande rådet – BRÅ.

I detta inlägg bjuder vi dig på alla de polisanmälda brotten som ägt rum under november månads första 20 dagar i Västerås kommun exklusive trafikolyckor.

Polisen emblem

Rattfylleri: 7

Knivlagen: 2

Ringa narkotika brott: 7

Bostadsinbrott villa: 11

Bostadsinbrott lägenhet: 1

Missbruk av urkund: 3

Snatteri/stöld: 14

Misshandel: 4

Skadegörelse: 5

Väpnat rån: 1

Olaga hot mot skola: 2

Grov olovlig körning: 2

Trafikolycka smitning: 6

Allmänfarlig vårdslöshet: 2

Brott mot vapenlagen: 1

Drog rattfylleri: 1

Inbrott kommunal byggnad: 2

Rån privatperson: 2

Bilbrand: 3

Försök till inbrott privat butik: 1

Mordbrand: 3

Rån butik: 2

Grovt rattfylleri: 1

Grovt rån: 1 

Trafikbrott: 1

Ofredande: 1

Inbrott sommarstuga: 1

Våld mot tjänsteman: 1

Detta är alltså polisanmälda brott mellan perioden 2015-11-01 till och med 2015-11-20. Det vi inte ser är antalet brott som inte blivit anmäld och dessa är såklart många i fråga om trafikbrott, urkund, stöld, snatteri, bedrägeri, alla olika sexualbrott, hedersrelaterade brott etc.

Utpressning och andra hot ser vi naturligtvis inte heller i någon större omfattning bland polisanmälda brott. Bedrägeri och ekonomisk brottsligheten är även dessa allt för krävande för Polisen att göra något åt varför Polisen i stor utsträckning väljer att lägga stora resurser på enklare former av cannabis- och trafikbrott som är betydligt enklare att hantera utifrån ”tagen på bar gärning”.

När brotten ökar och rättsapparaten samt lagarna inte hänger med i den tekniska utvecklingen är detta något som gagnar bolag inom säkerhet.

Vad som i praktiken händer är att privatpersoner tar säkerheten i egna händer och köper fler och fler tjänster och produkter som ger en känsla av trygghet då samhället inte kan upprätthålla lag och ordning i sådan omfattning som är nödvändig.

Avslutningsvis:

Securitas är Europas största säkerhetsföretag och aktien handlas 150 procent högre idag än för tre år sedan vilket i min värld är en tydlig signal om att marknaden tror på ljusare framtid för bolag inom upplevd trygghet.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *