Familjehemsrekryteringen har kollapsat

Familjehemsrekryteringen i Västerås har kollapsat och kan inte längre fullfölja sitt uppdrag som en del av Socialkontor barn och ungdom.

Familjehemsrekryteringen ansvarar för rekrytering och utredning av uppdragstagare som är intresserade av att göra en frivillig och oavlönad* insats i syfte att hjälpa utsatta barn och ungdomar – antingen som familjehem eller kontaktperson.

Måndag den 5:e oktober kl 17:00 tog vi tillfället i akt och besökte en rekryteringsträff på Stora Gatan 32. Syftet med denna träff var att få information om vad det innebär att bli familjehem eller kontaktperson. Vi var ca nio hem närvarande till träffen där jag som skriver detta inlägg representerade ett hem.

IMG_0473

Under informationsmötet fick närvarande en förståelse för hur processen såg ut för dessa utsatta barn och ungdomar och sambandet mellan dessa barn och familjehem/kontaktpersoner. Vi fick även information om att behovet av familjehem/kontaktpersoner ständigt ökade då antalet barn som far illa ökar i samhället.

Senare på kvällen fyllde jag i blanketten och postade iväg min ansökan som kontaktperson då jag kände att det var ett intressant och trevligt sätt att börja bidra och samtidigt lära mig något nytt.

I ansökan hade jag svarat på frågor om min inkomst, bostadsadress, familjeförhållanden mm. Utöver det godkände jag även att enheten fick köra igenom mitt personnummer i bl. a. belastningsregistret men även hos andra myndigheter.

Dagen efteråt ringer en kvinna upp och tackar för ansökan men ber mig samtidigt komplettera med min frus signatur av okänd anledning. För att snabba på processen ville jag hoppa över posthanteringen och hämtade själv upp min ansökan på Stora Gatan och kompletterade den med en ytterligare signatur och la därefter direkt på lådan igen.

I skrivandets stund har det nu gått 45 dagar sedan informationsträffen och jag har fortfarande inte blivit meddelad vare sig det ena eller det andra. Av detta drar jag slutsatsen att Familjehemsrekryteringen har kollapsat och att enheten inte längre kan fullfölja sitt uppdrag. Som konsekvens får ett oskyldigt barn vandra vidare i mörkret i okänt antal dagar till.

Jag är samtidigt inte heller längre intresserad av uppdraget då jag nu inser att det kan sluta riktigt illa ifall det inte finns stödmekanismer om behov skulle uppstå mellan mig som volontär och barnet i behov.

*Arbetet som kontaktperson ligger på ca 500 kr/mån och är alltså inget annat mer än symbolisk summa som styrker ett uppdragsförhållande. Önskar du ta del av politikernas guldregn är detta alltså fel forum för dig.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *