Är du också en månadsgivare till Plan?

Jag har varit en månatlig givare sedan flera år tillbaka och den organisation jag bidragit till är Plan Sverige.

  
Idag bestämde jag mig för att avsluta dragningen då flera procent går till administrativa avgifter vilket jag inte längre kan försvara för mig själv. 

Varför betala för denna administration när pengarna oavkortat kan gå till någon i behov här i Västerås?

Fattigdom är inte längre något som bara finns på andra sidan jorden. Nu har fattigdomen också flyttat hit till Sverige och Västerås.

Faktum är att en del av oss människor i Sverige bor i bilar. De bor i husvagnar, i tält och på flyktingförläggningar. Skolplikten gäller inte längre alla barn och numera är människor som tigger en del av stadsbilden.

Att fattigdomen även skulle drabba Sverige var egentligen bara en tidsfråga och något som ur ett större perspektiv var oundvikligt. 

Hur kunde vi tro att vi i Sverige kunde köpa kläder, heminredning och prylar för tior av slavarbetskraft i Asien, Afrika och delar av Europa och sedan inte förvänta oss att dessa människor skulle lukta sig till våra rikedomar här i Sverige?

Hur kunde vi förvänta oss att tjäna miljarder på vapensystem och sedan tro att konsekvenser av krig inte till slut även skulle drabba oss?

Varför i hela friden skulle just Sverige av alla länder vara förskonade för all framtid? 

Fattigdom har alltid funnits och kommer förmodligen alltid finnas. Mina far- och morföräldrar var fattiga som små och det var troligtvis även dina. Sedan blev det två världskrig och Sverige var förskonat. Sverige hade då ett läge och naturtillgångar som resten av världen var i stort behov av. Medan andra länder slickade sina sår sålde vi plåster och därför lyckades vi så bra med att införa gratis skolgång, tandvård, pensioner i absoluta toppklass, rent vatten och ren miljö.

Nu svänger pendeln tillbaka och naturen jämnar ut det som tidigare var ojämt.

Vi kan troligen räkna med att denna trend håller i sig i flera tiotals år till innan det vänder igen. Fattig kommer bli fattigare och rik kommer bli rikare. 

Ju tidigare vi accepterar situationen desto snabbare kommer vi minska det mänskliga lidandet. 

Det finns verkligen inget att frukta mer än fruktan själv. Personligen tror jag samhället kommer bli varmare ju mer vi blir beroende av varandra. 

Avslutningsvis:

Är du också månadagivare bör du som jag lyfta blicken och inse att pengarna lika gärna kan användas här i Västerås.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *