Intressant framtid väntar oss alla

Västerås befinner sig i mycket händelserika tider och motsvarande inflyttning vi har idag har Västerås aldrig tidigare haft. Det är fakta.

Möjligheterna med denna inflyttning av mänskliga resurser kan bli en av Västerås främsta framgångsfaktorer. Potentialen givet rätt hantering, starkt och tydligt kommunikativt ledarskap och en modern hantering är enorm. Fel hanterat leder detta tryck till en oundviklig systemkollaps.

Idag strömmar det in mänskliga resurser och var och en har behov och flera har särskilda behov. Förutom dessa behov har de alla en stark vilja till att bidra och bli en del av det hela. Häri ligger möjligheten och vågar våra ledare se att det krävs extraordinära beslut i denna extraordinära situation har vi goda chanser att lyckas skapa långsiktiga och ömsesidiga värden för oss alla.

Våra folkvalda behöver tillsätta en framtidskommission. Kommissionen ska bestå av entreprenörer, företagsledare, politiker, lärare, religiösa ledare och frivilliga.

Kommissionen ska syfta till att sätta upp realistiska men riktigt jävla intressanta mål för hur vi gemensamt dubblar den ekonomiska aktiviteten i länet inom ett års tid, skapar en nollvision för arbetslösheten, hur vi skapar ett mottagande i världsklass, hur vi tiofaldigar antalet nystartade företag och hur vi kan öka bostadsbyggandet med 10 000 bostäder per år i länet men också hur vi kan göra Västerås till nordens största exportnav.

allomvasterås-LOGO (2)

För att detta ska bli möjligt måste våra ledare våga tro på denna framtid. Så snart våra ledare vågar tro på denna framtid kommer vi andra kunna tro och först då kommer något hända. Vi måste få ta del av drömmar och visioner och vi måste bli ärligt talade till.

Denna omställningen kommer kräva mod och extraordinära insatser och målen måste vara förankrat hos invånarna. Det krävs alltså något helt annat än fler floskler och ännu flera öppna-era-hjärtan-tal.

Vi måste våga tänka om mottagandet. Vi måste våga ifrågasätta hur systemet är utformat idag och vi måste våga prova oss fram och tänka nytt. Vi måste börja våga göra. Framförallt måste vi våga göra fel för fel kommer det bli på vägen.

Vi måste även inse att en del människor kommer ta skada längs vägen men uppriktigt sagt tar alla skada idag och det är inget vi kan fortsätta acceptera. Med rätt kommunikation kommer invånarna acceptera en standardförsämring på kort sikt bara vi kan se hur standarden ökar på lång sikt genom tydligt uppsatta och uppnådda mål.

Konkreta förslag på hur vi kan skapa en vinstsituation i världsklass:

  1. Kartlägg: Kartlägg kompetensen hos samtliga mänskliga resurser dagen efter anländande. Det finnas läkare, redovisningsekonomer, programmerare, tandläkare, förskolepersonal, lärare, hantverkare, konstnärer, musiker, ingenjörer, försäljare, exportörer, chaufförer, byggarbetare, kakelsättare, personliga assistenter, plattsättare, importörer, idrottstalanger etc etc. Målet är att dessa människor ska ut i arbetslivet bara någon månad efter ankomst.
  2. Språk: Inför en crash cource i språket. (En vecka max). Studietid på kvällstid. Grundläggande. Efter en vecka har man tillräckligt med kunskap för att förstå hur man själv ökar kunskapen.
  3. Samhälle: Inför ett crash cource i hur Sverige är uppbyggt. (En vecka max). Uppdatera dessa mänskliga resurser i hur Sverige fungerar, varför det fungerar som det gör och vad det är som gör Sverige så fruktansvärt bra. Berätta om Sveriges normer och varför vi har så mycket regler och hur dessa regler gynnar oss alla.
  4. Yrkesutbildning 1: Efter avklarade kurser med full pott i ovanstående tar mig sig nu vidare till nivån där man lär sig språket inom det yrke man har kunskap i. Mao en snabbkurs i affärssvenska. (En vecka max).
  5. Yrkesutbildning 2: Denna utbildning förser människan med kunskaper i de tekniska eller maskinella system som används inom de yrken man ska slussas ut till. (En vecka max).

Det strömmar in mänskliga resurser som alla kan och vill bidra. Ge dessa människor en ärlig chans att bidra till Västerås för de vill inget annat. Ge dessa människor en möjlighet att växa tillsammans med oss andra och skapa en lust för etablerade invånare att naturligt bidra till att få detta att fungera. Skapa incitament att vilja bli bättre, öka sina kunskaper och gör allt detta i samarbete med oss andra så är jag säker på att vi går en mycket intressant och kul framtid tillmötes.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *