Dynamiter, mordbränder och Mimers droger…

Gjorde ett besök till Faktarummet på Karlsgatan 2. Ett fantastiskt och lättåtkomligt arkiv med mycket trevlig personal som gärna hjälper till att finna det man söker.

Syftet med besöket var att undersöka fastigheten som vi skrev om i tidigare inlägg vid namn ”Besynnerlig fastighetspolitik”.

Gymnastiksal Västerås

Det visade sig att även denna fastighet ritades av Erik Hahr. (Det är märkligt att det inte finns en staty på karln då han bidragit med så pass mycket till staden.)

Hur som helst ritades byggnaden år 1928 och syftade då till att fungera som en gymnastiksal. Idag används alltså byggnaden som en redskapsbod för Västerås Dagliga Verksamhet. Förhoppningsvis låter man sälja fastigheten och skapa nya bostäder. Detta skulle ge minskade kostnader för kommunen, ökade intäkter och mer liv till centrum.

Vad vi också fick veta när vi satt och dribblade runt bland arkivet var alla sanktionerade avrättningar som ägt rum i staden, kostnaden att avrätta, dynamiten i ett trapphus på Kyrkbacken som satte skräck i Västeråsarna på 60-talet, och om alla mordbränder som ägde rum i början på 60-talet. Minst sagt händelserika tider.

Vad vi också kunde läsa om var att Västerås Stad via Mimer drev en ölhall fram till 1962. Det är alltså inte mer än 53 år sedan vilket är intressant. Denna alkoholhall låg där Skrapan idag står på Stora Gatan. Bolaget bakom Mimers droghall likviderades år 1961 efter flera skandaler. Förstod det även som att bostadsbolaget Mimer även langade starksprit inne i lokalen.

Lokalen ser du nedan:

Bostad AB Mimer

Avslutningsvis:

Besök Faktarummet. Kolla upp ditt bostadsområde eller något annat du tycker är intressant. Det är enkelt, kul och lärorikt.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *