”Arg Västeråsare” blir ”Glad Västeråsare”

Signaturen ”Arg Västeråsare” kommenterar ofta artiklar på VLT.se som rör ”höga” parkeringsavgifterna, prisläget på Kokpunkten och övriga samhällspolitiska artiklar som har med resurser att göra.

”Arg Västeråsare” har många allierade brevkompisar runtom i Västerås som alla hjälps åt att förkasta allt mellan himmel och jord. Dessa kan heta allt från ”50+”, ”Handlar aldrig mer i City”, ”Cynisk”, ”Kenneth”, ”Hur tänkte ni nu”, ”Vad var det jag sa”…

Det alla dessa signaturer har gemensamt är ett allmänt missnöje. Grunden till detta missnöje tror vi dock beror på deras egen, i många fall, självskapta situation. Denna situation har politikerna i Västerås en möjlighet att förändra med några penndrag och vi ska se hur detta går till. Första vill jag presentera ”Arg Västeråsare”.

Människan bakom signaturen ”Arg Västeråsare” heter Bengt. Bengt är frånskild och har en lön efter skatt på 19 500 kr. Han bor i kommunens hyresrätt och har en hyra på 8 500 kr. I hyran ingår värme och vatten. När hyran, elen, tvutbudet samt internet är betalt har han 10 000 kr kvar att leva på.

Bengt äter lunch på arbetet och åker bil till och från arbetet. Lunchen kostar 85 kr per dag och bilen kostar i snitt 3 000 kr/mån. Efter detta har Bengt kvar 4 700 kr. För dessa 4 700 kr köper Bengt mat och ska ha råd att leva sitt liv.

Bengt har en dröm. Han har en dröm om att hitta en kvinnan som vill dela livet med honom och flytta till ett särskilt område i Västerås. Detta särskilda område han drömmer om ligger där en av hans arbetskamrater bor. Bengt har dock konstaterat att flytten till detta särskilda område med största sannolikhet kommer att förbli en dröm för resten av hans liv. Bengt har nämligen endast 48 565 kr på hans långsiktiga sparkonto som han efter åtskilliga år lyckats sparat ihop.

Bengt känner en frustration. Ibland undrar Bengt vad livet egentligen går ut på.

Bengts hem består av möbler från IKEA av spånskivor och askfanér. Faten han använder är från hans mamma. Mattan i vardagsrummet har legat där sedan han flyttade in i Mimers lägenhet för över 8 år sedan. I taket hänger en rislampa från IKEA som fått ett hål i skärmen så när Bengt sitter och tittar på TV blir han ibland bländad av lågenergilampan.

Bengt är inte rasist. Han tror på människans lika värde och han visar alltid respekt för andra människor. Bengt håller upp dörren för kvinnor som han lärt sig och han kan rycka in när det behövs och hans arbetskamrater kännetecknar honom som en god kamrat och arbetsvillig.

Ibland känner Bengt en olust att gå ut på gården där han bor. Han känner inte igen sig och ibland känner han sig som om han inte har något germanstam med någon. Han förstår inte språket grannarna talar med varandra på och matvarorna i den lokala matbutiken byts ut till för Bengt främmande varor. Till och med matinköpen börjar blir bökiga för Bengan.

Ibland läser Bengt i Västerås lokala blaska (VLT) om Kokpunkten eller om flygplatsen i Västerås eller om högre parkeringsavgifterna. Han blir så ursinnig då han känner att politikerna gör sig av med alla skattekronor och han läser även om alla flyktingar som får hjälp med bostäder. Bengt känner att allt och alla får hjälp med allt men han ser inga allmosor till hans fördel. Vad Bengt däremot ser är att han ska börja betala mer i hyra, mer i parkeringsavgift, mer för entréer samtidigt som han upplever att en tur till Kokpunkten kostar honom alldeles för mycket.

Efter en helt vanlig arbetsdag kommer Bengt hem och ser post ligga på golvet vid dörren. Han plockar upp posten och öppnar ett brev som är från en av hans grannar vid namn Åsa. Åsa skriver att hon stämmer av intresset bland sina grannar att köpa loss fastigheten från Mimer.

Spontant tänker Bengt att han inte vill köpa lägenheten för det är ju inte här han vill bo. Bengt fortsätter dock läsa och inser att det Åsa skriver är rätt intressant. Vad hon skriver är att Bengt kan få en massa pengar och frihet utan att egentligen göra något mer än att lämna sitt intresse för att ombilda hans hyresrätt till en bostadsrätt.

Bengt förstår inte så mycket av det han skriver med diagrammen ser intressanta ut. Han lämnar in sitt intresse.

6 månader senare…

Majoriteten av hushållen har visat intresse. En bostadsrättsförening har bildats och Bengt sitter numera i styrelsen. En besiktning av fastigheten har ägt rum, en ekonomisk plan har upprättats, medlemmar har blivit uppvaktade av alla Västerås banker som gladeligen vill långa ut pengar till föreningen och medlemmarna och köpet har nu gått igenom.

Bengts lägenhet på 2 rum och kök har värderats av mäklare till ca 850 000 kr. Bengt fick köpa loss lägenheten av Mimer för endast 600 000 kr. Ingen kontantinsats krävdes av banken då marginalen redan är så god.

Bengt har nu gått från 48 565 kr i nettotillgångar till 298 565 kr. Samtidigt har Mimer ökat på sin kassa med 600 000 kr av Bengt vilket motsvarar hur många år som helst i hyresintäkter. Utöver detta realiserar Mimer nu ytterligare resurser att bygga nytt och snyggt och huvudvärken överlåter man till medlemmarna i föreningen.

Bengt har inte bara ökat sina nettotillgångar på ett sätt som han inte trodde var möjligt – hans månadskostnad har sjunkit drastiskt från 8 500 kr/mån till 4 500 kr/mån. Bengt har alltså aldrig haft en bättre ekonomisk sits än nu och drömmen om detta särskilda område kan inom kort faktiskt bli en verklighet.

Bengt mår helt klart bättre nu. Han har börjat finna en mening med livet annat än att överleva. Han har några tusenlappar över varje månad, hans sparande kan öka vilket bättrar på hans trygghet, han kan nu ha en helkväll på krogen och behöver inte längre supa sig full hemma först.

Bengt funderar på att sälja sin lägenhet och inser att han behöver rusta upp innan en försäljning. Bengt använder sina 48 565 kr för att måla om, byta golv, köpa nya möbler, tavlor, handdukar och nya mattor. Han kontaktar en mäklare och får lägenheten värderad till mellan 8-900 000 kr.

Genom Bengts renovering har fler människor blivit sysselsatta vilket är glädjande. Då fler ombildat känner samtliga butiker av ett tryck av kunder och optimisten spirar hos många fler nu. Antalet arbetstillfällen ökar och stämningen känns lite roligare. Rykten går och nya butiker börjar etablera sig här i Västerås och designvaror hittar nu sina köpare.

Lägenheten såldes för 875 000 kr och Bengt har nu 250 000 kr att lägga in som kontantinsats till sitt nya hem inte långt från Bengt arbetskamrat. Nu trivs Bengt och jag som skriver har annat att göra nu så jag måste avsluta denna historia.

Kontentan:

Bengt har nu fått ett helt annat fokus i livet. Istället för att skriva av sig på VLT ägnar nu Bengt all tid åt att motionera, möblera, bjuda över vänner, konsumera, sysselsätta andra, umgås med familj, närvara på hans syskons barns kalas då han faktiskt har pengar över att köpa något till barnen. Bengt känner en stolthet på ett sätt som han tidigare inte gjort. Bengt har nu även så pass mycket pengar över att en parkeringsbiljett på stan för 15 kr/h inte känns lika tokig längre.

Bengt skrattar lite åt sig själv när han vid ett tillfälle nästan önskade att parkeringsavgifterna gott nog kunde vara några kronor högre så att det blev ännu enklare att hitta parkeringsplatser. Kokpunkten har han sedan flytten till detta särskilda området redan besökt två gånger och han tyckte faktiskt att det var riktigt kul och faktiskt ganska prisvärt när allt kommer omkring.

Avslutningsvis:

Sälj ut, sälj ut, sälj ut… Det finns inga logiska argument till att inte låta Bengan lyckas samtidigt som vi andra får ta del av guldregnet som uppstår vid ombildningar.

*Ingen ersättning har utgått för detta tramsiga inlägg och själv har jag inget direkt intresse av att hyresrätter ombildas. Gillar bara tanken av att arga Västeråsare ska få en chans att bli glada Västeråsare.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *