Västerås växer – men inte i centrum

För någon vecka sedan kontaktade jag Västerås Stad och frågade om data över folkmängden och antalet bostäder innanför cityringen.

City - Västerås

I vanlig ordning var servicegraden mycket hög och snabbt fick jag svar från Mari Eriksson – Utredningssekreterare.

Datan Mari skickade över gällde per den 31/12-2014 och bekräftade mina tidigare tankar nämligen; Det byggs överallt men inte i centrum.

Innanför cityringen har vi endast 4 875 bostäder. Exkluderar vi ”specialbostäder” och ”övriga hus” har vi endast 3 782 bostäder för varaktigt bostadsändamål. Detta är relativt sett ett mycket lågt antal bostäder.

Ser vi till folkmängden innanför cityringen ligger den på 7 782 invånare vilket också är makalöst lågt. Södermalm i Stockholm är till ytan ungefär dubbelt så stor som cityringen i Västerås och antalet invånare där ligger på över 100 000.

Besöker vi bostadvasteras.se och ser till var det byggs så kan vi även konstatera att det byggs överallt men byggandet innanför cityringen är i relation obefintlig.

Avslutningsvis:

Ett ännu mer levande centrum kan endast uppnås med fler människor i centrum.

 

You may also like...

1 Response

  1. Nils skriver:

    Västerås måste börja bygga mer på höjden! Bygg en stor skyskrapa med plats för många bostäder, svårare än så är det inte. Det skulle lösa väldigt många problem. Dom håller på att bygga två färgglada hus vid norra ringvägen 45, men till min förvåning så är dom väldigt låga. När det är ont om utrymme måste man börja bygga på höjden, övriga världen har förstått det förutom Västerås. Om jag hade fått bestämma så hade jag byggt fem stycken höga hus i storlek med skrapan och fyllt dom med bostäder, inte massa ruttna kontor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *