Har kommunen blivit lurad?

Besökte i dagarna Vasteras.se vilket vi tycker har blivit en mycket trevlig, lättnavigerad och informativ sajt.

Vi kan hur som helst läsa att kommunen för några månader sedan godkände en ombyggnation av en fastighet på Adelsögatan 6. Ombyggnationen syftar till att anpassa fastigheten för ensamkommande flyktingbarn. Priset kommunen nu godkänt att betala (med statliga medel) för denna ombyggnation är på 35 mkr (källa).

Kommunen förklarar prislappen med höga byggtekniska krav på brand, ventilation och tillgänglighet.

Adelsögatan 6

35 Mkr är alldeles för mycket och nog borde man dragit i handbromsen.

Låt oss sätta dessa 35 mkr i relation till Slottsvillan 1867 som nu är till försäljning.

Slottsvilllan 1867 genomgår nu en större ombyggnation och restaurering. På NCCs hemsida kan vi bl a läsa följande:

”Unikt boende i kulturmärkt hus från 1867. Högt i tak och utsikt över Mälaren och Västerås city. Balkong, generösa boytor, gemensam vinkällare och hög materialstandard.” (källa)

Slottsvillan

NCC:s projektchef uppskattar enligt en intervju att ombyggnationen går loss på ca 50 mkr och då kan vi anta att projektchefen saltade siffran lite.

Slottsvillan förses alltså med smidesbalkonger, nya takkupor, 10 lägenheter, badrum, vackra kök, indragna balkonger, parkettgolv, ny puts, nya takfönster, en helt ny våning, gemensamhetslokal, övernattningsrum, hobbyrum och vinkällare. Det ska anläggas en park, nya uteplatser, gångar och i slänten byggs en tvåvånings carport.

Byggnaden kommer vara brandsäker och ventilerad kan antas.

Slottsvillan har vidare tjocka murade väggar vilka ska tilläggsisoleras. Fönstren ska bytas ut mot nya, mer isolerade och en ny hiss installeras. Mycket kommer att återställas till husets ursprungsmodell.

Att få till Slottsvillan är alltså ett omfattande arbete som ska vara säljbart för mellan 3-5 mkr per lägenhet och på detta ytterligare skulder i föreningen.

Med bakgrund av denna jämförelse förstår vi att något gick riktigt snett med Adelsögatans ombyggnation och vi frågar oss om inte en oberoende utredning borde vara på sin plats för allas bästa inklusive våra beslutsfattare.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *