Så kan Bruksleden ge 20-tal nya arbetstillfällen

… och ytterligare 30 miljoner kronor i turistomsättning. Detta är fullt möjligt inom 10 år ifall berörda kommuner i Västmanland slår sina kloka huvuden ihop. Mer om varifrån dessa siffror kan läsas en bit ner i inlägget.

Norberg - Bruksleden
Bakgrund:

Bruksleden är en vandringsled som sträcker sig från Västerås till Avesta. Leden är 25 mil lång med drygt 20 etapper.


Vandraren passerar industriminnen i världsklass. Det allra flesta byggnadsverken är väl bevarade.

Grotta - Klackberg
En stor del av Sveriges nutida välstånd hänger väl ihop med vad leden stolt uppvisar.

Lave - Norberg
Bruksleden idag:

Bruksleden fick en nystart för några år sedan i samband med att en EU-fond gick in med pengar i projektet. Leden röjdes och man slängde upp en hemsida för leden år 2014 med det passande namnet Bruksleden.se.

Det finns mycket att önska för vandraren. Markeringarna är bitvis riktigt undermålig. Exv etapp 25 är markeringarna så pass dåliga att jag med facit i hand aldrig skulle gått denna sträcka själv. Denna sträcka bör man idag endast gå ifall man kan behärska karta och kompass eller har en fulladdad smartphone där inte radioskugga förekommer. Stigar får man leta efter då dessa ibland bara försvinner.

Bruksleden
På vissa leder som exv etapp 24 blandas Bruksledens markeringarna ihop med skoterleder vilket ställer till det en hel del. I kombination med markeringar för Älgjakt blir en amatör som jag riktigt orolig faktiskt. Man vill ju gärna komma hem utan bly i kroppen.

Terräng - Bruksleden
Bruksleden är en led med relativt hård terräng på vissa sträckor. Att behöva bära runt 2-3 kg vatten på ryggen, tillsammans med all annan nödvändig packning, känns smått störande när man passerar så pass mycket sjö- samt bäckvatten.

Fors i Norberg
Den officiella kartan över Bruksleden markerar heller inte ut allmänna vattenstationer (som vid etapp 8 och 26). Samtidigt saknas det på kartan flera vindskydd som faktiskt existerar vid exv Näckrjärnet och Stora Sömtjärnen).

Bruksledens nätrykte:

Av att döma på nätet och alla dess forum är det få som vandrat leden. Desto fler har hört talas om leden och det som går att läsa är inte gott. ”Dålig markering” är något som Bruksleden blivit känd för samt ”dåligt underhållen”. Jag måste dessvärre instämma på en del. Jag valde själv att inte gå mellan Norberg och Fagersta med mina nära-döden-upplevelser på etapp 23 mellan Avesta och Fliken.

Hur många vandrare mötte jag på mina 40 km? Noll stycken faktiskt. Inte en kotte mötte jag. Jag såg inte skymten av några vandrare i varesig Skultuna, Ramnäs, Norberg, Avesta eller Fagersta.

Idag är Bruksleden mer eller mindre okänd. Bruksleden finns inte ens med på Svenska Turistföreningens olika leder. Turistbyråerna i berörda kommuner har lite eller ingen kunskap kring leden. Frågor besvaras heller inte via e-post pga semesterledighet.

Synd då det finns mycket att se och potentialen är så pass stor.

Tovsjön - Västmanland
Bruksledens framtid:

Personligen tror jag att det är fullt möjligt att låta leden attrahera drygt 30 mkr/år och sysselsätta ca 21 årsarbetare.


Hur kommer jag fram till dessa siffror?

Jämför vi med Höga kusten* i norra Sverige så innebär de siffror jag presenterar mindre än 1 procent av turistnäringen på kusten. Mao, näringen är stor och potentialen är större.

Att jämföra Bruksleden med Höga kusten är som att jämföra äpplen och päron. Vad jämförelsen däremot ger är en fingervisning om möjligheten som idag inte alls nyttjas. Det finns säkert många nyfikna vandrare och andra likasinnade som gärna hade gått leden bara man kände till leden lite bättre.

Fagersta Tågstation
Berörda kommuner bör göra en fältstudie till Höga kusten, lära sig och applicera samma principer på Bruksleden. Svårare än så bör det inte vara.

För att Bruksleden ska kunna tjäna sitt syfte bör leden prioriteras, tydliga markeringar, en uppdaterad karta som stämmer överens med verkligheten. Man bör även kunna ställa ut vattenstationer på utvalda etapper alternativt kontrollera vattenkvalitén i bäckarna.

När detta är klart bör samtliga anställa på turistbyråerna gå några etapper så att de bekantar sig med leden och sevärdigheterna. Detta kan göras på en helg och ska naturligtvis vara obetalt och frivilligt. Samtliga aktörer (B&B, caféer, restauranger) informeras om nysatsningen och kan själva marknadsföra sina tjänster mot vandrare.

Svenska Turistföreningen ska naturligtvis kontaktas och utfrågas om vad som krävs för att Bruksleden ska marknadsföras under ”vandringar” på deras hutlöst populära hemsida med drygt en kvarts miljon medlemmar.

*Höga kusten siffror

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *