”Bostadsbristen Västerås”

Som vi skrivit om vid flera tillfällen tidigare råder det ingen som helst brist på bostäder i Västerås. Vi skulle snarare vilja hävda att det finns ett överutbud och att politikerna gör allt för att utöka utbudet i syfte att samla poäng snarare än att tillfredsställa ett realt behov.

Exempelvis ligger (sedan 23 dagar tillbaka) en etta ute till försäljning. Ettan på 22 kvm ligger centralt på Bondebacken. Lägenheten är i gott skick med tillhörande avgift på 1 200 kr(!). Säljaren önskar 525 000 kr. Föreningens ekonomi är klart godkänd och föreningens skulder är låga.

Lägenheten kräver ett nytt badrum samt en kokvrå. Uppskattningsvis skulle detta sammantaget gå loss på ca 120 000 kr efter ROT att styra upp (beroende på utrustning).

Månadskostnaden är alltså 2 150 kr/mån där 438 kr är amortering. Kontantinsatsen ligger alltså på 78 750 kr.

Bostadsbrist?

Absolut inte. Snarare ett tecken på ett gigantiskt överutbud av små lägenheter för singelhushåll.

*A) Av respekt för säljaren länkar vi inte till objektet. B) Nästa gång någon du känner talar om en bostadsbrist fråga då hur personen definierar dito.

You may also like...

4 Responses

 1. Nja, bostadssituationen i Västerås är lite mer komplex än en enskild Hemnet-annons visar. Jag förstår inte vad jag som politiker skulle tjäna på att påstå att det råder bostadsbrist om det inte fanns stöd och igenkänning hos Västeråsarna för den uppfattningen? Det är liksom inte så att jag lägger ner en massa tid och sitter i möten med tjänstemän och byggherrar timme efter timme om hur vi får fram fler bostäder för skojs skull? Mäklare och bostadsrättsföreningar kan vittna om rekord avseende försäljningar av bostadsrätter. Prova att sätta ut en annons under Uthyres på Blockets bostadssida, man drunknar i svar. Däremot är behovet av bostäder är större än den ekonomiska efterfrågan. Nyanlända, ungdomar utan besparingar eller föräldrar som kan gå in med kapital, och andra har svårt att betala vad en ny lägenhet kostar. Knäckfrågan är – hur frigör vi bostäder som de med låga inkomster har råd med? Och då behövs flera åtgärder, framför allt få igång flyttkedjor, eftersom den billigaste lägenheten redan är byggd.

  • Västeråsbloggen skriver:

   Tack för din synpunkt. Jag är bara ute efter att nyansera debatten och försöka nå konsensus beträffande definitionen av ”bostadsbrist”. Visst, menar man att människor utan kapital har problem med att köpa ett boende så visst har vi en bostadsbrist.

   • De har både svårt att köpa, och att betala höga hyror. De lägenheter som har kortast kötid är oftast de med väldigt hög hyra, ofta nyproduktion. Alternativet är för många att bo väldigt trångt. Som sagt, behovet är större än den ekonomiska efterfrågan.

    • Västeråsbloggen skriver:

     ”Trångt” är ett relativt begrepp. ”Svårt” är också ett relativt begrepp. Det finns massor och åter massor av lägenheter som på många orter står tomma. Det finns också massor av Bostadsrätter i Sverige med mycket låga insatser (typ 20-30000kr). Men visst, har man inget sparat kapital och har man inte stått i bostadskön i några år och samtidigt vill bo rymligt, centralt i Västerås till en låg boendekostnad förstår jag att det kan uppstå problem. Är det detta ”problem” vi kallar bostadsbrist så ja, då har vi en bostadsbrist. Annars finns det ett överutbud av lägenheter och det kostar som sagt så lite som 1000kr/mån att låna en miljon hos banken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *