Sveriges mest lönsamma restaurang i Västerås?

På Sturegatan i centrala Västerås ligger en restaurang med anspråkslös men välbekant entré. Namnet på restaurangen heter Spicy Hot.

Asiatisk VästeråsInteriören är fräsch och påminner om vilket snabbmatställe som helst egentligen. Menyn presenteras på monitorer med bilder på maten, innehåll och pris.

Det är insyn till köket, borden är rena och servering sker vid bordet.

Vad som gör att denna restaurang sticker ut från mängden restaurangens är dess lönsamhet. Spicy Hot sålde för 25,5 mkr år 2013. Med en vinstmarginal på 30 procent får Spicy Hot Sturegatan AB räknas som kungar bland kungar.

För att förstå Spicy omsättning så kan vi uppskatta att antalet matgäster per dag uppgår till drygt 900(!). Inte illa för att vara Västerås. Det är alltså 100 betalande matgäster per öppen timme året om.

Vad är deras vinnande koncept?

Jag kan inte restauranger men här kommer sju kvalificerade gissningar till omsättningen och tillhörande lönsamhet:

1. Denna restaurang ger dig mycket mat för pengarna. En rätt kostar 79 kr. Då ingår dryck och kaffe. Vill du istället hämta ut maten kostar det bara 65 kr.

2. Besöker du Spicy Hot ser du alltifrån kostymen till blåstället till joggingdressen. Alla är välkomna och alla anser sig ha råd.

3. Maten håller relativt hög kvalité och huvudråvaran är billig i inköp. Det jag tänker på är riset eller nudlarna. Det är billigt att framställa, mättande och rikt på trevlig kalorier.

4. Svinnet är troligtvis lågt och inköpen relativt förutsägbara

5. Personalen tjänar bra men tjänar troligtvis strax under medellönen inom sektorn.

6. Öppettiderna är generösa, tydliga och konsekventa.

7. Maten är mycket enkel att förpacka och i synnerhet lämplig som take-away

Avslutningsvis:

Funderar du på att starta en restaurang i Västerås kan Spicy Hot ha ett intressant koncept att inspireras av.

*Ingen ersättning har utgått för detta inlägg. Är förmodligen sjuk i huvudet som håller på med denna blogg. Samtidigt upplever jag att jag lär mig mycket intressant. Har dessutom ingen TV varför bloggen är ett av alla hundratal nöjen jag har. Det finns för övrigt inget ”smart” med en Smart TV förutom leverantörerna som tjänar ton med pengar på din tid som du faktiskt betalar för att ge bort. Galet.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *