Öppet brev till Ordförande i Kommunstyrelsen – Anders Teljebäck

Herr ordförande,

Det är kul med en sådan öppenhet som vi har i Västerås. Det känns fantastiskt att enkelt kunna nå beslutsfattare, ställa frågor och få svar.

Jag älskar Västerås och det vet jag att även du gör. Själv har jag inte ens bott här i ett år men kärleken till staden växer. Jag och familjen är mycket glada för att vi fattade beslutet att flytta från Stockholm till Västerås.

Som i alla städer finns det bra saker och mindre bra saker. Jag upplever att Västerås till störst del är väldigt bra. Som sagt, jag trivs skitbra här 😉

Jag ser hur staden utvecklas, hur antalet nya arbetstillfällen ökar, hur staden aktivt arbetar för att alla ska trivas. Det är fantastiskt!

Vad jag också ser (som borde kunna bli bättre) är att vi sedan fem år tillbaka i Västerås har en situation där antalet nystartade företag bromsat in granska kraftigt. Det är med anledning av detta jag skriver till dig.

Små företag Västerås

Enligt Västerås årsredovisningen 2014 framkommer följande:

Antal nystartade företag:

2010   2011    2012    2013    2014

908     863     634      804      812

Som vi tydligt ser är trenden inte speciellt utvecklande. Slår vi ut antalet nystartade företag på den växande befolkningen ser det ännu tråkigare ut.

År 2010 startades det 1 nytt företag per 151 invånare i Västerås.

År 2014 startades det 1 nytt företag per 176 invånare i Västerås.

För att sätta 812 företag i jämförelse med en annan befolkningsmässigt snarlik kommun så startades det i Uppsala 1 343 nya företag*. Det är alltså 65 % fler företag än Västerås på ett likvärdigt antal människor.

Med tanke på att de små företagen totalt i Sverige står för fyra av fem nya jobb är satsningar på detta område något mycket viktigt för Västerås framtida konkurrenskraft.

Herr ordförande:

Vilka konkreta åtgärder är det staden vidtagit under 2015 för att vända denna utveckling?

Stort tack på förhand och för den tid du lägger ner på ditt svar till mig och läsarna. Enklast för läsarna är nog ifall du svarar direkt i kommentarsfältet nedan.

*Källa: Nyföretagarcentrum

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *