Västerås Stad diskriminerar män

Västerås Stad är Västmanlands största arbetsgivare med 10 032 anställda. Inom Västerås stad finns 7 562 tillsvidareanställningar och 2 470 visstidsanställningar.

Jämnställdhet

 

Könsfördelningen i organisationen är 81 procent kvinnor och 19 procent män. Denna fördelning har varit tämligen konstant under lång tid. Detta kan pågå då vi i Västerås har en strukturell könsmaktsordning som pågår i det dolda.

Källa: Västerås (s17)

You may also like...

6 Responses

 1. Lundquist skriver:

  Intressant.
  Västerås stads överlägset största delar utgörs av skolor och Vård och omsorg. Hur ser könsfördelningen ut där på utbildningarna?
  Jag arbetar själv inom Vård och Omsorg och skattar grovt en manlig sökande på 150 kvinnor när en tjänst kommer ut.
  Utveckla gärna?

 2. Västeråsbloggen skriver:

  Hej Lundquist. Låt oss hålla oss till fakta och inte gå på känsla. Jag kan också skatta en hel del om inkomster, företagande, olika drifter och vem av könen det är som normalt brukar ”fixa bilen” och vem det är normalt som ”fixar tvätten”. Detta är ointressant.

  Om du läser senare inlägg ser du att denna sneda könsfördelning även gäller inom Teatern, Turstbyrån, Länsmuseet, Konstmuseet och till och med Expectrum. På detta är andelen män i högre grad arbetslösa än kvinnor. Hur förklarar du det om det inte är en könsmaktsordning?

  • Mira skriver:

   Hur ser det ut på ABB och liknande företag? Kommunen är ju en plats, Teatern, Turstbyrån, Länsmuseet, Konstmuseet och till och med Expectrum är väl främst kulturarbete och turistnäring, branscher där många kvinnor och färre män söker sig till.

   • Västeråsbloggen skriver:

    Hej Mira! Västerås Stad är Västmanlands största arbetsgivare. Kommunen arbetar aktivt, högljutt och medvetet med frågor rörande jämnställdhet. Man har exempelvis infört en ”jämnställdhetsintegrerad budget” för att säkerställa jämn fördelning mellan könen. Trots detta utgör kvinnan norm och dominerar till 81%.

    Privata företag rekryterar kompetens snarare än kön. Privata företag brukar normalt ha en jämn fördelning beroende på verksamhet såklart.

    Sett till att män i Västerås utgör 75% av de hemlösa och till 56% av de arbetslösa, trots att män än färre i antal än kvinnor, är en skandal.

    • Mira skriver:

     Har du/ni varit i kontakt med dem ang detta och vad säger de isf? Vore ju intressant å få veta om de försöker få in fler män men att detta inte har fungerat. Kan tänka mig att det är mindre attraktiv arbetsplats för en del män eftersom där redan finns många kvinnor (en del män skräms av detta verkar det som). Sen, ang de arbetslösa männen, är det kanske fler kvinnor som har utbildning för de jobb som kommunen erbjuder och i samband med att färre män söker tjänsterna – kanske är detta alltså ett resultat av detta. Nu är det ju ni som skriver om det så då tänker jag att ni har närmast att kolla upp vad det beror på.

     Skulle det vara så att kommunen medvetet och aktivt diskriminerar män som söker tjänsterna, ja då är det ju piss.

     Ang hemlöshet och arbetslöshet, ja det låter inte bra. Undrar om de siffrorna påminner mkt om hur det är i resten av landet. Vi kvinnor har ju per ”som samhället ser ut nu” lättare för att leva på våra respektives lön (om vi är arbetslösa) och bo tillsammans med en man för att ha ngnstans att bo än tvärt om. Jag menar att min man tex tjänar nästan dubbelt så mkt som jag gör som lärare och jag jobbar deltid (30%). Det är hans lön vi klarar oss på. Jag jobbar inom ett kvinnodominerat yrke, han inom ett mansdominerat.
     En fälla redan där.

     Jag har svårt att tro att Västerås kommun har denna icke så jämställda bild inom staden av ren illvilja.

 3. Mira skriver:

  Önskar att vi kunde prata om jämställdhet utifrån en bredare perspektiv än man – kvinna. Men det kanske är att begära för mkt..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *