Bostadspriserna bör dubbleras

Aldrig tidigare i Västerås historia har det varit billigare att bo i bostadsrätt eller villa än idag. SBAB sänkte nyligen deras bolåneräntor där 3-månadersräntan nu ligger på 1,79 % innan förhandling och innan ränteavdraget på 30 %.

Det innebär i praktiken att bostadspriserna bör dubbleras för att månadskostnaden av att bo i bostadsrätt ska vara likvärdig med att bo i en hyresrätt.

Vad beror dessa obalanser på?

Svårt att säga men jag skulle tro att det finns en lokalkulturell förklaring till det. Västeråsaren har en lång tradition (sedan 50-talet) av ett stort och tillgängligt utbud av hyresrätter vilket gjort att hyresrätten på många sätt är norm i Västerås. I kombination med att räntekostnaderna sjunkit över tid har man som hyresgäst inte insett att det är väsentligt mycket dyrare att bo i en hyresrätt än exempelvis en bostadsrätt.

Det finns flera exempel på Hemnet där hyrorna respektive bostadspriserna i jämförbara områden är i kraftig obalans. Man kan alltså köpa sig en lägenhet till 40-60 % av månadskostnaden i jämförelse med att hyra ett likvärdigt objekt i samma område.

Av respekt för hyresgästen, hyresvärden, mäklare och presumtiva bostadsköpare kommer vi inte länka till specifika objekt för att illustrera fakta. Research får du göra själv.

Vi leker med tanken att du bor i en nyproducerad trea hos Mimer och betalar 12 000 kr/mån i hyra så motsvarar den månadskostnaden en bostadsrätt med en avgift på 5 000 kr och en räntekostnad på 7 000 kr. För att nå upp till en räntekostnad på 7 000 kr är det likställt med att bostadsrätten du köpt såldes för ca 6,5 mkr. Som du förstår är prisbilden hälften av den summan.

Avslutningsvis:

Upplever du att det är dyrt att bo i en nyproducerad hyresrätt är det pga att det faktiskt är mycket dyrt – i förhållande till att köpa en bostadsrätt.

Att låna 3 000 000 kr kostar alltså bara 3 132 kr/mån (3 000 000*0,0179*0,7/12). Stiger räntan med 100 % från dessa nivåer kostar det 6264 kr att låna denna summa vilket fortfarande är lågt i jämförelse med hyran för en nyproducerade hyresrätt.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *