5 000 nya arbetstillfällen i Västerås!

Satt nyss och dribblade igenom arbetsförmedlingens jobbsajt vid namn platsbanken.se. Det är många tusen västeråsare som gör det varje dag i hopp om ett arbete.

Idag den 18:e mars 2015 kan vi konstatera att det totalt utannonseras 449 lediga arbeten i Västerås. Av dessa är 27 nya för idag. Har vi då en situation där drygt 11 000 människor är arbetssökande har vi ett problem – håller du med?

Vad var det för nya arbetstillfällen som idag utannonserades?

4 arbeten som telefonsäljare.

1 arbete som frisör

3 arbeten som personlig assistent

1 väktare

2 lärare

1 CE chaufför

1 truckförare

1 lustkonsulent

1 elkonstruktör

1 elkraftsingenjör

1 löneadministratör

1 barnskötare

1 diettist

1 trafikadministratör

1 anläggare

1 rekryterare

1 Medicinsk sekretarare

Det är bra med dessa arbeten. Min åttaåriga erfarenhet (inom HR-världen) säger ändå att de som har företräde till dessa arbetstillfällen i första hand är de som redan har arbete. Detta är ett problem.

Den andra utmaningen är att majoriteten av dessa arbeten kräver någon sorts utbildning och nästan alla arbeten kräver någon sorts licensiering, examen och/eller relevant arbetslivserfarenhet. Lek med tanken att samtliga 11 000 arbetssökande ändå uppfyller grundkraven så har vi en situation med drygt 400 sökande kandidater till varje tjänst. Det är ett problem.

Det tredje problemet är att 7 av dessa 27 arbeten är arbetstillfällen relaterade till kommunen på något sätt. Det är alltså arbeten som inte direkt skapar nya pengar eller nya arbeten. Det är också ett problem.

Nog med problem. Vad ska ha hänt för att vi ska få hundratals nya arbetstillfällen?

Flera saker kan ha hänt. Befintliga företag upplever ökad efterfrågan och väljer därmed att expandera. Detta kan du och jag dock inte påverka.

Nya företag väljer att etablera sig i Västerås, investerar och rekryterar. Detta kan vi heller inte göra så mycket åt.

Kommunen höjer skatten och använder pengarna till att anställa ännu fler inom kommunen. Detta är tyvärr lika begåvat som att jag ber min son sälja jultidningar och jag som pappa är hans enda köpare. Det skapar per default större förlust än vinst.

Ett annat sätt att skapa massor med nya arbetstillfällen är att öka konsumtionsefterfrågan. Genom att öka konsumtionsefterfrågan säljer företagen mer av sina varor och tjänster. Genom att fler företag säljer mer varor och fler tjänster uppstår behov av fler arbetstimmar. Uppstår fler arbetstillfällen sjunker arbetslösheten. Ökar andelen människor som uppbär lön spenderas mer pengar och vi har en positiv spiral.

Hur märkligt det än låter så kan vi faktiskt öka konsumtionsefterfrågan.

Hur?

Genom att studera hur man ökat konsumtionsefterfrågan i Stockholm och göra exakt samma sak i Västerås.

Vad har man gjort i Stockholm?

Man såg till att frigöra kapital från kommunens balansräkningar och dela ut det tidigare bundna kapitalet till kommunens invånare samtidigt som kommunen själv kraftigt ökade intäkterna.

Man sålde ut stora delar av kommunens hyresrätter till bokfört värde. Köparna var befintliga hyresgäster och rikedomarna var ett faktum. Människor från alla samhällsklasser, alla åldrar, alla olika utbildningsbakgrund fick en once-in-a-lifetime-möjlighet att gå från litet eller inget sparkapital till flera hundratusen över en dag.

När då x antal invånare helt plötsligt var goda flera hundratusen kronor ökade konsumtionsefterfrågan såklart. Jag var med och såg allt hända framför ögonen på mig. Folk började renovera som aldrig förr. Köpte nya kök, klinker, handfat, badkar, lampor, matbord, bilar, kylskåp och allt annat kul man tidigare bara kunnat drömma om. Man började resa mer, äta mer ute, byta upp sig på bostadsmarknaden, efterfråga städning i hemmet etc.

Nya trendriktiga restauranger började växa upp som svampar från jorden men även designbutiker med heminredning från 50 000 kr och uppåt. Alla bostäder steg i värde då mer kapital östes in i bostadsmarknaden som tidigare var låst till en balansräkning. Bostadsmarknaden har som du säkert redan vet stora spridningseffekter.

Denna ökade konsumtionsefterfråga skapade mängder av nya arbetstillfällen och ligger nu på en permanent högre nivå idag än för 15 år sedan när utförsäljningarna började på allvar. Rörligheten på arbetsmarknaden är väsentligt mycket högre i Stockholm och jag upplever att man byter jobb eller arbetsgivare ofta. I Västerås upplever jag att man fortfarande inväntar guldklockan eller uppsägningsblanketten oavsett ifall man arbetar i butik eller kontor.

Status:

Västerås stad äger drygt 11 000 hyresrätter. Den uthyrbara ytan ligger på ungefär 660 000 kvm. En kvadratmeter bostadsyta är värderad till 16 245 kr enligt Mäklarstatistik.se. Mao värderas kommunens bostadsbestånd till ca 10,7 miljarder kronor.

Kommunen får in hyresintäkterna från Mimer vilka är blygsamma i sammanhanget. Under 2013 gav Mimer ett resultat på 57 miljoner kronor.

Sälj ut 10 procent av Mimers bestånd. Detta skulle uppskattningsvis ge staden 60 % av marknadsvärdet vilket är ca 643 miljoner kronor på ett bräde. Det innebär i praktiken att staden får in drygt 110 års hyresintäkter på bara några år.

Pengar

Vad händer på andra sidan?

De hyresgäster som tycker det är intressant att köpa sin lägenhet till rabatt gör det. Dessa köper alltså sin kvadratmeter för 9747 kr när marknadsvärdet är 16 245 kr. För den som har en hyresrätt på 60 kvm är då ”vinsten” hela 390 000 kr.

Mao har nu 1 100 hushåll i Västerås ökat deras tillgångar med nästan 400 000 kr var och en. Totalt har alltså hushållens tillgångar ökat med ca 440 Mkr och vi har nu en situation med en garanterad ökad konsumtionsefterfråga.

Avslutningsvis:

Vi är bara ett kommunalt beslut från att göra verklighet av inläggets rubrik.

*Ingen ersättning har utgått för detta inlägg. Sitter själv inte i en hyresrätt och har inget att direkt vinna på att hyresrätter ombildas.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *