”Kokpunkten vill inte redovisa besökssiffran”

Åter igen är det ett ”scoop” vi får ta del av genom Västeråsmedia – denna gång genom den annonsfinansierade tidning Västerås Tidning. Den sensationella nyheten kan läsas i sin helhet här.

Reportern är riktigt irriterad över att ansvariga ”inte erkänner att våra skattekronor har satsats på något som går så dåligt” och gråter ut i en mycket tvivelaktig krönika i nästföljande tidning vilket du kan läsa här.

Vad ville reportern uppnå?

Reportern ville påvisa hur många skattekronor varje besök faktiskt kostar och därigenom få en ännu mer klatschigare rubrik typ – ”Du betalar 15 000 kr för varje badgäst”. För en amatörbloggare som mig är dessa tramsiga artiklar helt ok. För en avlönad reporter är det dock under all kritik. Att reportern dessutom menar på att han och hans branschkollegor ”synar politikerna i sömmarna” är bara för mycket.

I detta inlägg måste jag verkligen hjälpa reportern med lite bakgrund till Kokpunkten och Västerås driftsbidrag.

Västerås Ångkraftverk är det enda bevarade i sitt slag i Norden. Byggnaden såldes av Västerås Stad till Peab Projektutvecking i mellersta AB. Stadens försäljning var rationell och köpet likaså. Genom försäljningen åtog sig Peab att se på möjligheter att rusta upp och sälja.

En tid efter köpet byggnadsminnesförklarades ångkraftverket och Peab blev kraftigt begränsad i sin utveckling men åtaganden fanns kvar. Efter mycket kiv och en längre domstolsprocess insåg Peab att det var kört. Till slut kom Västerås Stad överens med Peab att tillsammans ta chansen att skapa något som kan bli riktigt bra för bägge parter och tanken på Nordens första och största Actionbad föddes.

Det Västerås stad lyckats åstadkomma är ett bevarande av detta kulturarv, en pånyttfödelse och samtidigt skapa något som förhoppningsvis och mycket troligt kommer visa sig vara en mycket smart satsning.

Driftbidraget Västerås lämnat ligger på 15 mkr per år. Detta har man lovat ska bidras med under 25 år. Mao har det endast kostat 375 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Så vad får vi för våra pengar?

Du, jag och kommande generationer får ha kvar det gamla Ångkraftverket i ny tappning. Vi får ett yttre och inre underhåll och något att vara riktigt stolta över. Vi får ett modernt och högteknologiskt bad och ett lyxigt spa med vy över Mälaren.

Inom några år kan vi hänvisa våra gästande besökare till ett glassigt och mycket påkostad hotell, ett Science Center och en smart konferensanläggning som kan locka många företag.

Vilka var alternativen?

Förmodligen var alternativet att staden skulle jämnat det gamla Ångkraftverket med marken på 80-talet och låtit Mimer uppföra ett hundratal 80-tals-hyresrätter på dess ställe, ett grått parkeringsgarage eller en grå galleria.

Med denna bakgrund känns 375 mkr som en kraftigt rabatterad prislapp där både Västerås stad, vi invånare, Sverige och Peab dragit varsin fet vinstlott.

Ett annat perspektiv:

Kokpunkten har bara haft öppen i 6 månader. Det tar tid för saker att sätta sig. Några små säkerhetsbrister har VLT och Västerås Tidning varit snabba med att rapportera om och är något som åtgärdas. Personalen har haft en inkörningsperiod. Affären håller på att utvecklas och man har tagit sig tid att försiktigt prova sig fram och man har lyssnat in besökarna. Att inte ha marknadsfört Kokpunkten utanför Västerås är bara affärsmässigt och smart. Det kommer med tiden. Lugna ner dig lite. Att det ”går så dåligt” är endast reporterns personliga åsikt – inget annat.

Avslutningsvis:

På bilden nedan ser vi Västerås gamla brandstation. Denna byggnad revs då det ansågs för dyrt att rusta upp och göra något av. Man rev brandstationen och på dess ställe har vi nu bl.a. ett stort parkeringshus från 60-talet.

Västerås gamla Brandstation* Bilden är lånad av Anders Lif. Ingen som helst ersättning har utgått för detta inlägg.

You may also like...

6 Responses

 1. Magnus Nystedt skriver:

  375 mille. Får vi (staden) något tillbaka om och när Kokpunkten går med vinst, tex?

  • Västeråsbloggen skriver:

   Trodde det framkom i mitt inlägg. Dels har vi det gamla verket kvar. Vi får en ny badattraktion. Vi får drygt 70 nya arbetsställen när allt är klart. Vi får ökad indirekt sysselsättning genom alla underleverantörer. Vi får ett nytt hotell och en ny mötesplats. Alla indirekta värden är svåra att mäta men den totala vinsten är säkerligen hög. Staden har exv lagt ut flera miljoner på renoveringen av Rådhuset. Snart ska man plöja ner flera miljoner till i syfte att anpassa för personalen på ”Centrum för Tvåspråkighet”. Totalt landar det kalaset säkert på 20 mill bara i år. Vad ger det mig, dig och alla andra? Nu stängs ju Rådhuset för allmänheten.

 2. Carl-Henrik skriver:

  Visst, Västerås kommun får kanske inte tillbaka X % av vinsten från Kokpunkten. Men om vi ger Kokpunkten möjlighet att växa till något starkt, så kommer det bidra till hela stadens och områdets utveckling. Och när det anställs personal i exempelvis hotellet som ska vara där intill och kanske några mindre butiker osv. öppnar upp där så leder alla dessa jobb till skatteintäkter till kommunen. Så ja, långsiktigt kommer kommunen tjäna på det.

  Ett sådant där exempel som jag hört många gånger var en stad i Danmark, tror det var Vejle, som byggde om en offentlig plats. Men då ombyggnaden ledde till ökade omsättningar i verksamheter omkring där så räknade de med att ombyggnaden kostade 0 kr pga alla skatteintäkter som föll in efteråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *