Så ökar vi Västerås välstånd

Tänk er en situation där Västerås stads intäkter ökade med drygt 643 miljoner kronor som sedan ytterligare kan finansiera våra allmänna intressen som skridskoanläggningar, ridhus, arenor, marina miljöer, vägar, skolor etc.

Tänk er samma situation där även flera hundra (kanske tusentals) västeråsare ökar sina nettotillgångar med, i vissa fall några tiotals procent och i andra fall, flera tusentals procent.

Tänk er slutligen att allt detta kan ske över en natt till obefintliga risker.

Hyresrätter

Innan vi går vidare behöver vi alla tänka igenom vad denna välståndsökning egentligen hade inneburit för Västerås stad. Vad skulle det egentligen innebära för en hårt arbetande familj med låga inkomster att plötsligt äga en nettotillgång på flera hundra tusen? Vad skulle det innebära för staden att öka sina invånares nettotillgångar från ingenstans? Vad skulle det innebära för Västerås samlade köpkraft? Vad skulle det för Västerås innebära att minska ojämlikheterna mellan oss invånare som idag ser ut att eskalera?

Min personliga åsikt är att vi alla i Västerås hade vunnit på en mer jämlik förmögenhetsfördelning, en starkare och mer jämn köpkraft och en ännu mer välkapitaliserad kommun. Att på köpet kunna resa några kapitalsvaga hushåll till en bättre ekonomisk ställning är även det fantastiskt.

Håller du med? I så fall kan vi nu gå vidare och kika på hur detta faktiskt skulle kunna bli verklighet i vårt älskade Västerås.

Västerås stad äger ett fastighetsbestånd (genom Bostad AB Mimer) på drygt 11 000 bostäder*. Marknadsvärdet på dessa bostäder är 16 245 kr/kvm** i snitt i Västerås. Är då snittbostaden ca 60 kvm innebär det att kommunens fastighetsportfölj betingar ett ungefärligt marknadsvärde på ca 10,7 miljarder kronor. Med en befolkning på drygt 140 000 invånare betyder det att vi, var och en, äger fastigheter, genom Bostad AB Mimer, till ett värde på ca 76 000 kr/invånare.

Vad det också innebär är att fastighetsvärdet per invånare krymper ju fler invånare det flyttar in till Västerås och att det samlade värdet för oss alla därmed sjunker. Mao; ju fler som ska dela på avkastningen (hyresintäkterna Bostad AB Mimer generar) desto mindre välfärd blir det för oss alla totalt sett.

Fördelning

Mitt förslag är att vi alla (låg- som höginkomsttagare) i Västerås beslutar oss för att sälja ut (och omfördela) ett rimligt bestånd hyresrätter till de boende i dessa hyresrätter.

För att få nuvarande hyresgäster intresserade måste vi erbjuda dem att få köpa till bokfört värde vilket är ca 60 % av marknadsvärdet. Genom att vi är generösa mot blivande köpare få vi alla (inklusive hyresgästerna själva) in snabba pengar till kommunens kassa samtidigt som alla (även låginkomsttagare) utan tvekan får lån hos banken.

Säljer vi ut ca 10 % av beståndet (ca 1 100 lägenheter) innebär det att kommunen på ett bräde får in ca 643 miljoner kronor (0,6*16245*60*1100).

Vad det också innebär är att hushållen helt plötsligt får se deras månatliga inkomster sjunka (detta pga att månadskostnaden alltid är mer i en hyresrätt än en bostadsrätt) samtidigt som varje hushåll ökar deras nettotillgångar med ca 389 880 kr (0,4*16245*60). Totalt bland alla hushåll innebär det en ökad nettotillgång på drygt 428 miljoner kr (0,4*16245*60*1100).

Stop nu! Detta är för bra för att vara sant. Vem förlorar och vad förloras?

Det kommunen förlorar är vinsten av den löpande hyresintäkten. Dock är vinsten försvinnande låg i jämförelse med vad vi får in vid en försäljning. Vinsten av våra hyresintäkten år 2013 för dessa 1 100 lägenheter var 5,7 miljoner kronor*. Det innebär alltså att vi antingen ska vänta i 112 år (643/5,7) på att få in våra 643 miljoner kronor eller så säljer vi idag och får in 112 års hyresintäkter på bara ett år. Detta för mig låter som bara vinster för alla, fattiga som rika, låg- och höginkomsttagare, kommunen och för vår samlade välfärd. Eller vad tycker du själv?

Nja… Så bra kan det inte vara.

Jo, faktiskt.

Men alla människor med betalningsanmärkningar och alla på försörjningsstöd kommer ju inte kunna köpa!

Nej. Det har du troligen rätt i. Av dessa 1 100 hushållen är det rimligen ett försvinnande fåtal som har betalningsanmärkningar. Dessa hushåll kommer inte få lån även då de nu har kapitalinsatsen klar. Däremot bor ju dessa hyresgäster kvar i sina hyresrätter, med samma hyra, och med skillnaden att de hyr av en privat bostadsrättsförening istället för av kommunen. Dessa hushåll får ju dessutom tillgång till kommunens samlade förmögenhet på ytterligare 643 miljoner kronor så även dessa hushåll vinner på en försäljning.

Dumheter! Mimer är en samhällsbyggare och hjälper alla människor utan ekonomiska möjligheter till ett bra boende.

Ja. Vem har sagt annat? Det finns inga konflikter mellan Mimers uppdrag och Västerås stads ökade välstånd. Så enkelt är det. Mimer har ett viktigt uppdrag och ska fortsätta ha det. Som det är nu bor nästan 20 000 invånare av 142 000 invånare i Mimers hem. Dessa hushåll får svårt att bygga upp en mindre förmögenhet som krävs för att slutligen kunna köpa ett eget hem och vara med på bostadsmarknadens prisökningar med tiden.

Idag är snittkvadraten värd 16 245 kr enligt Mäklarstatistik. Vi kan gissa oss till att kvadratmeterpriset om 20 år ligger närmare 30 000 kr om inte tidigare. Varför ska kommunen se det bokförda värdet stiga utan att det kommer någon tillgodo samtidigt som många kapitalsvaga hushåll får det svårare och svårare att något gång få betala till sig själva istället för till Mimer?

 

*ÅR Bostad AB Mimer

**Mäklarstatistik.se

Jag som skriver detta inlägg har inte fått någon som helst ersättning från någon och bor heller inte i en hyresrätt. Gillar bara att dela intressanta tankar. Vidare utgår jag ifrån att även tankarna som skapat detta inlägg har brister och är felaktiga. Har jag missat något får du gärna berätta det i kommentarsfältet.

You may also like...

1 Response

  1. Jones Brownson skriver:

    Jag önskar att få en ledig lägenhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *