Studiebesök till Blasieholmshamnen i Stockholm

För några dagar sedan gjorde alltomvasteras.nu ett studiebesök till Södra Blasieholmshamnen i Stockholm. Syftet med studiebesöket var att dokumentera en byggnad som på många sätt påminner om det tänkta stiftkansliet som nyligen röstades ner i kommunfullmäktige i Västerås.

VaxholmsbolagetVaxholmsbolaget 2

Nedan har du arkitektförslaget som alltså röstades ner. Byggnaden har ett liknande utseende och motsvarande förslag till byggmaterial.

Kyrkans Stift

Åsikterna i kommunfullmäktige gick kraftigt isär. Personligen anser jag att arkitektförslaget är trevligt och smälter in i miljön. Det är bra att det inte sker några förhastade beslut kring uppförandet då den kulturhistoriska miljön ska vårdas. Vad jag däremot tror skulle gynna alla är ifall Ragnhild Källberg (FP), Elisabeth Unell (M) och Claes Kugelberg (M) kan ta sig en tur till Blasieholmshamnen och se att det faktiskt inte ser så tokigt ut. Det har ändå gått fyra år vilket känns lite väl segdraget om tanken nu är att det faktiskt ska byggas något.

Såklart talade jag med personalen på Vaxholmsbolaget (bolaget som huserar byggnaden i Stockholm sedan uppförandet för två år sedan) och frågade om inputen de fått av allmänheten beträffande utseendet. Svaret jag fick var att det bara var ”positivt och snyggt”. Nackdelen däremot var en mindre lyckad interiör för de som arbetade i byggnaden. Det visade sig även att vatten läcker in och att byggnaden endast är anpassad för rullstolsbundna besökare. Det krävs alltså att personalen och biljettköparen måste huka sig för att möta varandras blickar.

Avslutningsvis:

Jag är tacksam och lycklig men även lite förvånad över att Mimer (Västerås kommunala kelgris till byggbolag) inte tilldelats marken för en av deras arkitektoniska mästerverk. Det är ett framsteg.

Bostadshus

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *