Så kommer City utvecklas

Tisdag den 10 mars var det åter dags för den månatliga Frukostklubben i Västerås. Flertalet spännande saker framkom som vanligt. Bland annat fick vi veta att Erikslund Shoppingcenter sedan start år 2011 attraherat över 20 miljoner besökare. Detta har varit möjligt att mäta då man räknar antalet besökare i portarna med sändare.

Erikslund Shoppingscenter slog upp portarna i september år 2011. På mindre än fyra år har alltså Shoppingcentret attraherat drygt 1 369 shoppingsugna besökare per timme varje öppen timme. Det är motsvarande 34 bussar fullproppade med shoppingsugna besökare per timme. Inte illa!

Området kommer att exapandera, butikerna bli fler och antalet plånböcker som söker sig dit kommer att öka.

Hot mot cityhandeln som det skrivits spaltmeter om i Västeråsmedia?

Inom finansvärlden har jag fått lära mig ett uttryck som lyder – ”Dont fight the Fed”. Innebörden med uttrycket är att du inte ska tro på fallande tillgångspriser (aktier/bostäder/mark) när centralbankerna har bestämt sig för att tillgångspriserna ska öka.

Inom handel skulle jag nog våga mynta uttrycket – ”Dont fight the Kamprad”. Har Ikano Retail och IKEA bestämt sig för att Erikslund ska fungera så kommer det att fungera – oavsett.

Hur ska City konkurrera?

Som jag skrivit tidigare i det mycket populära inlägget vid namn ”Analys av intäktsförlusten i City” behöver City identifiera och erkänna sina styrkor. Det City har är kultur, bibliotek, hotell, flera nya grymma restauranger, actionbad, strandbad, nattliv, skybar, båtliv, isbanor, skridskobanor, närhet till Mälaren och bostäder, Svartån, Västerås Slott, Turbinhuset, torgytor, uppvärmda cykelvägar, närhet till bad, arbetsplatser, skolor, utställningar, vacker omgivning, arkitektur, kyrkbacken, kulturhus, biografer, historia mm.

Government is not the solution to our problem; government is the problem” – Ronald Reagan

Face it. Tiderna förändras. Det gamla gör plats för det nya. Det nya sedan några år är att folk dras till de gigantiska köpladorna när de vill handla möbler, gardiner, böcker, skor, kläder, livsmedel, leksaker etc. Allt finns där och i överflöd och på det mycket mer.

Vill man istället äta eller dricka något gott, ha kul, aktivera sig själv, rekreera, göra något, uppleva och umgås är det till stadskärnan man vill gå.

Så snart vi myndigförklarar våra driftiga krögare, caféägare, butiksägare, entreprenörer och reducerar antalet skyltpoliser, tillstånd, ”skyltprogram”, företagsfientliga politiker, fackföreningar, många av våra bisarra bygglovsansökningar, regleringar, blomlåde- samt uteserveringsexperter, diarieförare, registratorer, torgexperter och andra byråkrater kommer city på naturlig väg växa och utvecklas. Lita på de människor som redan gjort Västerås City till vad det är idag – trots allt detta.

City har potential att bli ännu mer levande än idag. Fortsätter trenden kommer stadskärnan bestå av 14 White-Guide-krogar inom några år (7 idag), uteservingar året om, flera nya hotell, massor av nya aktiviteter, mera folkliv, levande loppisar på gator och torg och massor av andra spännande aktiviteter. Allt detta kan bara ske ifall människor känner sig fria att våga.

Såklart kan det hända att någon ställer ut en för stor blomlåda men rätta då till ”problemet” när det händer. Naturligtvis kan det hända att en funktionshindrad person trillar in i en uteservering men låt oss då hjälpa vår medmänniska på fötterna igen. Självklart kommer någon skruva på musiken lite för högt men be personen sänka. Visst kan det hända att någon ställer ut lite för mycket blommor och ljus men be krögaren minska antalet till morgondagen.

”Dont fight the Kamprad” 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *