Svar från ansvarig utgivare på VLT

För några dagar sedan skrev vi ett inlägg med rubriken VLT – Så bajsar du rätt”. Vi för en diskussion om det kan vara som så att VLT frångått sitt uppdrag att ”göra fördjupande lokal journalistik och granska politiker och andra makthavare som tar beslut som rör vår vardag” som det står skrivet på VLTs hemsida.

VLT

Inlägget delades inte via Facebook och gillades heller inte av någon men vad som däremot hände var att inlägget delades ett flertal gånger på andra sätt vilket var spännande.

Detta fick oss att skicka ett brev till VLTs ansvariga utgivare och vänligt be om en kommentar till inlägget vilket vi fått nu. Svaret från ansvarig utgivare kan du läsa här:

”VLT:s huvuduppdrag är att förmedla lokala nyheter och mycket av det som finns i tidningen och webben är resultat av kontinuerlig granskning och bevakning. Ett färskt exempel är nyheten om att SOS alarm vägrade lämna ut uppgifter om skogsbranden till polisen.  En nyhet som riksmedia tacksamt plockade upp från VLT.

Vår ambition är att bidra till ett öppet och levande samhälle genom att skapa engagemang med det vi skriver. Vi jobbar förstås ständigt på att bli bättre i vår granskning. Vi kan inte slå oss till ro och säga att vi färdiga med det uppdraget. Du är varmt välkommen till VLT så ska jag mer i detalj berätta om hur vi arbetar.
Att ha koll på att vi verkligen blir lästa är avgörande för att nå ut. På webben är det enkelt att följa läsningen i realtid. I papperstidningen jobbar vi med Sifo-undersökningar.
När det gäller bajsskolan så innehåller inte VLT bara rena nyheter utan har också en andra och ibland en tredje del med andra teman. I del två har vi haft en serie i fyra delar om magen under den fasta avdelningen hälsa.

Under rubriken hälsa avhandlar vi olika folkhälsoproblem oftast med lokal vinkel,. Här ger t ex lokala experter råd och Västeråsare berättar om hur de kommit vidare genom att ändra livsstil.

En del av det här materialet lägger vi också ut digitalt. Att bajsskolan har engagerat många läsare tyder på att detta är ett synnerligen angeläget ämne.  Ett problem som det kan vara svårt  att prata om och ställa frågor kring, men därför desto större anledning att skriva om. Som utgivare kan och vill jag inte avstå från en sådan publicering även om ämnet kan vara tabubelagt för en och annan i läsekretsen.

Thelma Kimsjö, tidningschef och ansvarig utgivare VLT”

Vi tackar Thelma för inbjudan och svaret. Det uppskattas. Vi vill även tacka VLT för att nu bekräfta att ert huvuduppdrag faktiskt inte är att ”göra fördjupande lokal journalistik och granska politiker och andra makthavare som tar beslut som rör vår vardag” utan istället är att ”Förmedla lokala nyheter och skapa engagemang”. Med den bakgrunden har jag inte längre några problem med VLTs arbetssätt och kan läsa era artiklar med andra glasögon. 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *