VLT – ”Så bajsar du rätt”

Vestmanlands Läns Tidning ska ha i ”uppdrag att göra fördjupande lokal journalistik och granska politiker och andra makthavare som tar beslut som rör vår vardag”.

Så bajsar du rätt

VLT.se har jag besökt dagligen sedan 6 månader tillbaka och jag kan inte minnas att jag läst något i närheten av någon granskning. Detta har fått mig att fundera på vad det beror på att VLT frångått sitt mycket viktiga uppdrag.

Det finns såklart flera möjliga förklaringar. Här kommer några:

1. VLTs mission är inte förankrad hos reportrarna

2. Reportern har idag till huvudsyfte att producera många mindre artiklar i syfte att driva trafik. Genom att driva trafik kan VLTs försäljningsbolag hävda popularitet till annonsörer.

3.Västerås består av några hundra makthavare och politiska beslutsfattare. Det är förmodligen inte speciellt klokt att granska politiker eller andra makthavare då egenintressen kan riskeras.

4. Västerås består inte av flera tusen arbetsgivare. Detta betyder att antalet potentiella annonsörer är begränsade till ett givet antal. Är då annonsintäkter en stor del av tidningens inkomster är det klokt att inte göra sig ovän med annonsörerna.

5. VLT skriver det besökarna vill läsa. Är det bajs och kiss vi vill ha så är det bajs och kiss vi ska få. I skrivandets stund är ju faktiskt artikeln ”Så bajsar du rätt” VLTs mest lästa artikel.

6. Det sker granskningar löpande men det finns inget att avslöja. Alla kvitton är i sin ordning. Alla rekryteringar till nyckeltjänster går rätt till. Alla beslutsfattare har relevant utbildningsbakgrund alternativt rätt erfarenhet. All representation sker under lagliga former. Inga former av mutor har ägt rum och ingen är korrupt. Alla upphandlingar går rätt till. Alla VD löner inom stadens bolag är marknadsmässiga och korrekta. Alla byggbolag tävlar på samma villkor som vårt kommunala byggbolag. Alla privata bygglov behandlas på samma sätt. Stadens alla bolag bedrivs affärsmässigt korrekt. Inga missförhållanden på förskolor finns att rapportera om. Alla fastighetsmäklare i Västerås spelar korten helt enligt God Mäklarsed. Stadens jämnställdhetsintegrerade budget har visat sig fungera utan anmärkning och är väl förankrad. Samtliga politiska beslutsfattare och andra makthavare har inga tveksamma sidoinkomster att avslöja. Samtliga Stadens inköp har visat sig vara välgrundade och kommit till medborgarnas nytta. Studieresultaten i Västerås alla skolor är fullgoda. 

Meddelande till VLT:

Jag som skriver denna blogg är en potentiell kund. Är dock inte intresserad av att få hem papperstidningar men kan absolut tänka mig att betala för digitala nyheter. Kan tänka mig betala så mycket som 3 000 – 5 000 kr/år ifall ni håller er till ert uppdrag då uppdraget är viktigt. Kommer inte betala en krona för rådande kvalité.

Jag förstår mycket väl att det är svårt att granska makthavarna då det såklart och naturligtvis finns en djup och historisk beroendeställning. Mitt förslag till er är att anlita en eller ett par utomstående, hungriga och oberoende reportrar utan lokal förankring vilka arbetar på konsultbasis.

Känns detta som ett bra steg för er är jag den första som betalar in 5 000 kr för ett år givet att ni håller er till uppdraget och gör nytta av press- och distributionsstödet ni får varje år. Kontakta mig via bloggen så blir jag er första kund att betala 5 000 kr givet ovanstående. Ni har mitt ord då uppdraget är viktigt för oss alla i Västerås inklusive beslutande politiker och andra makthavare.

You may also like...

1 Response

  1. Stefan L skriver:

    Du snöar in på att det handlar om bajs, när det i själva verket handlar om hälsa och hur en väldigt modig person vågar berätta om något av det mest personliga. Artikeln har delats och citerats av flera av landets största nyhetstidningar. Att Vlt borde granska våra kommunpolitiker och makthavare håller jag däremot med om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *