Definitionen av Bostadsbrist

Vi följer den intensiva och ständigt återkommande debatten om ”bostadsbristen” som råder i Västerås. Debatten är underhållande då alla aktörer definierar bostadsbrist på sina egna sätt men lösningen har de alla gemensamt nämligen – bygg mer och fort till vilket pris som helst och var som helst.

Utmaningen vi ser är att det inte är möjligt att tillhandahålla en lösning ifall problemet inte är identifierat. Det går liksom inte att ”lyckas” ifall vi inte vet vad det är vi ska lyckas med.

Västerås motsvarighet till Pravda (Пра́вда) har till och med gått så långt att de sedan en tid tillbaka menar att ”bostadsbristen” är ett faktum. Läs själv:

Bostadsbrist

En sökning på ”Bostadsbrist” ger hela 332 träffar på VLT.se och politikerna är alla ense om att det måste till många tusentals nya hem p.g.a. av denna brist på bostäder – för vem skulle våga säga något annat?

Ingenstans kan jag läsa mig till hur vare sig politiker eller VLT definierar ”Bostadsbrist” – mem att vi har en brist på bostäder – det är ”fakta”.

Låt oss därför nu läsa oss till vad de egentligen menar när de hävdar ”bostadsbrist”.

Individ & Famil definierar bostadsbrist som när:

privata hyresvärdar och/eller banker kräver någon sorts garanti för att upplåta en hyresrätt alternativt låna ut pengar”.

Källa: VLT.se, 7:e maj 2011

Enligt Jobba i Västerås definition råder det bostadsbrist när:

det inte finns ett givet antal vakanta hyreslägenheter i mindre storlek

Källa: hemhyra.se, 28 januari 2014

Enligt Moderaternas gruppledare råder det bostadsbrist när:

Det finns hemlösa

Källa: Unell.wordpress.com, 24:e oktober 2013

Hyresgästföreningen menar på att det råder bostadsbrist när:

man måste lägga större delen av sin inkomst på boendet

Källa: Västerås Tidning, november 2012

Mimer lyfte själva frågan om vad som egentligen menades med bostadsbrist vilket vi kan läsa här:

Mimer Bostadsbrist

Detta fick ju såklart Mimer på fingrarna för varför Mimer inte längre ifrågasätter Västerås bostadsbrist vilket vi kan läsa  här:

Mimer bygger nytt

VLT definierar bostadsbristen såhär:

Om det är svårt för studenter på MDH att hitta en studentbostad passande för sammanboende eller studenter med barn

Källa: vlt.se, 4 april, 2014

Avslutningsvis:

Låt oss vara ärliga och tala sanning. Det råder ingen som helst generell bostadsbrist i Västerås. Det råder brist på sovsalar, i baracker på billig mark. Det råder brist på gemensamma duschutrymmen. Det råder brist på våtrumsmattor, linoleummattor och enklare vitvaror utan inbyggda monitorer och ismaskiner. Stämmer inte det? Det bör skyndsamt skapas stora hangarliknande sovsalar med låga bygg- och driftskostnader.

Det behövs inte fler helkaklade badrum med ljudanläggning, internetanslutning som standard, Marbodalkök, mikrovågsugnar, dimrar, balkonger, induktionshällar, varmgarage, parkettgolv och terrasser med Mälarutsikt för dessa livsöden ni faktiskt menar. Det kan komma senare i livet. Det är inget fel med morötter i livet. Det är inget fel med att tro på människans förmåga.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *