Ett kraftigt underutnyttjande av vårt kommunala bostadsbestånd

Undersökte idag vårt kommunala bostadsbolag vid namn Mimer och fann att lägenhetsbeståndet i Centrum kraftigt underutnyttjas. Definitionen av trångboddhet från 50-talet är:

”ett hushåll ska ha en bostad med kök, vardags­rum samt ett sov­rum för varje hus­hålls­medlem, undantaget samman­boende par som förväntas dela sovrum.”

Enligt ÅR 2012 hade Mimer ett fastighetsbestånd i Centrum på 1490 lägenheter. Antalet boende i dessa lägenheter var 2 484*.

Fördelningen ser ut enligt följande:

1 rok: 558

2 rok: 408

3 rok: 318

4 rok: 170

5 rok: 36

Antalet boende per lägenhet är endast 1,7.

Utgår vi från att 1) ingen i Centrum är sammanboende och att 2) alla mellan 0-6 år har ett eget rum samt 3) att det endast bor singlar i samtliga 2 rok innebär det att antalet boende i så fall skulle ligga på 2256.

Nu vet vi dock att en del av de 179 barnen mellan 0-6 år långt ifrån är i behov av ett alldeles eget rum. Vi kan anta att några av de 1697 invånarna mellan 25 år och äldre är sammanboende och att man inte nödvändigtvis bara kan bo en person i en tvårummare.

Detta får mig att dra följande slutsatser:

A) Trångboddheten i Västerås är ickeexisterande. Det ser till och med ut som att Västerås är främst i världen i fråga om bostadsyta per invånare och i synnerhet för att vara centrum.

B) Hyrorna i centrum är så kraftigt subventionerade att alla andra alternativ får hyresgästerna att slå bakut bara av tanken att flytta.

Bloggens förslag:

Sälj ut hyresrätterna och låt dessa komma marknaden (alla) till del. Låt dessa attraktiva boenden värdesättas korrekt. Använd pengarna till att bygga nya hyresrätter med hyresnivåer som speglar 2000-talets hyresnivåer.

* 2012-12-31

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *