Västeråshäftet – En värld fylld av möjligheter!

Satt och funderade på en möjlighet för Västerås Stad att marknadsföra sig ut mot invånarna som en av världens mest frikostiga städer –  vilket Västerås faktiskt är.

Det är ju bara att inse att vi invånare i Västerås bör informeras om vilken tur vi egentligen har som faktiskt bor just här och just nu.

Jag betalar idag 1,46 procentenhet mer i kommunalskatt i Västerås än det jag gjorde i Stockholm. Däremot upplever jag som Västeråsare att jag får väldigt mycket mer för mina skattekronor här i Västerås till skillnad från Stockholm.

Personligen har jag inget emot att betala lite extra skatt ifall det går till projekt som jag själv enkelt kan nyttja eller ser är till stor nytta för många andra. Här i Västerås upplever jag ett enormt stort allmänt värde som invånare. Det är klart att jag ser en massa resursslöseri och tveksamma beslut även i Västerås men i det stora hela upplever jag ett stort värde – jag trivs riktigt bra.

Här i Västerås får jag subventionerade priser i simhallarna och på idrottsaktiviteter och dessutom en paradisisk tillgänglighet. Utöver det får jag helt sagolika cykelvägar, en massa gratis utställningar och ett rikt kulturellt utbud i övrigt. Jag får en smidig närhet till en tillgänglig Mälare och väldigt mycket mer som subventionerade priser ifall jag vill åka slalom, längdskidor, skridskor eller wakeboard mitt i stan. Helt otroligt egentligen.

Vad jag även får är kraftigt subventionerade parkeringsplatser och effektiv snöplogning och mycket vackra allmänna parker och strövområden på somrarna, uppvärmda gångvägar på vintrarna, fantastiska juldekorationer, bra bilvägar, skitsmidig receptutlämning från vårdcentralen och väldigt många tillgängliga kurser, utbildningar och seminarier. Fantastiskt!

Jag får en trygg miljö, närvarande polis, bra klottersanering låg skadegörelse, vackra träbroar, bra gatubelysning och en väldigt massa trevliga och tillgängliga aktiviteter över hela Västerås.

Såg nu dessutom att alla Västeråsbarn mellan 10-15 år får idrotta gratis under en längre period med i stort sett vilken aktivitet man än vill. Önskar man så bjuds det dessutom på ”gratis” busskort för barnen som kan nyttjas till och från dessa aktiviteter. Detta är ju näst inpå för mycket men visst är det säkert en fantastisk möjlighet för många så varför inte?

Jag har ett förslag till Västerås Stad…

Sluta upp med att marknadsföra allt som ”gratis”. Hjälp oss invånare att sätta ett värde på allt vi ”får” då ”gratis” och ”tillgängligt” tas för givet här i Västerås – det sitter liksom i ryggmärgen hos västeråsarna börjar jag tro.

Västeråshäftet

Jag föreslår att kommunen skapar ett digitalt Västeråshäfte. Detta häfte innehåller ett förutbestämt antal kuponger med frikort till Karlsgatan 2, rabatter till simhallarna och rabatter till andra idrott- och friluftsaktiviteter. Västeråshäftet innehåller rabatter till allt vi skattebetalare, genom kommunen, subventionerar. Exempelvis kan häftet innehålla ca 5 kuponger till Kokpunkten till ett värde av 125 kr/kupong (detta är vad jag räknar med att vi skattebetalare betalar per dagens besökare) och det kan innehålla kuponger på gratis bussfärder dagarna innan jul. Ge mig några digitala kuponger med rabatter till de destinationer som Västerås flygplats reser till.

Låt alla barn mellan 10-15 år få kuponger på vilka idrottsaktiviteter de kan nyttja och sätt ett pris på dessa kuponger så att man faktiskt förstår och lär sig uppskatta värdet – vilket jag misstänker många inte riktigt förstår.

Ge mig en kupong som gäller året om med gratis parkeringsplatser i de zoner som vi faktiskt inte betalar något för mer än indirekt via skatten.

Vad jag vill komma till är att staden bör sluta upp med att marknadsföra mycket av det som är skattefinansierat som ”gratis” då det ger en skev bild av verkligheten, lägre intresse och låg uppskattning hos många invånarna.

Jag skulle kunna tro att intresset för exempelvis Karlsgatan 2 hade stigit några hundra procent ifall det helt plötsligt började kosta 200 kr/besök men genom Västeråshäftet var gratis vid 5 tillfällen per år per person. Sätt ett värde på besöket så lovar jag er att antalet besökare kommer att explodera då det är mer intressant att besöka något som kostar 200 kr i entré (men som man har möjlighet att få ”gratis”) än något som ändå alltid är ”gratis”.

Ok. Hur införa detta i praktiken?

Börja i liten fiktiv skala som sedan med tiden kan växa till värdehandlingar på riktigt. Skapa kuponger till häftet där mätbarheten redan idag är möjlig. Exempelvis simhallarna, idrottsaktiviteterna, parkeringsplatserna i kostnadsfria zoner, museer, actionbadet, konstsnöspåret, skidbacken, Wake-board anläggningen etc. När detta häfte är skapat läggs det upp på på Vasteras.se för alla att ladda ner, skriva ut och klippa ut.

Förankra idén hos de olika aktörerna och kräv obligatorisk inlämning av dessa kuponger vid besöket eller köpet och höj alternativt prissätt det som inte prissätts idag.

Exempelvis KRLSG2 kostar från och med 1 juni 200 kr/besök. Vid entrén och på deras hemsida framkommer priset men med kupongen går du in gratis. Har du ingen kupong får du antingen betala alternativt ladda ner en kupong från nätet. Skitbra!

I min värld bör detta kalas totalt inte kosta mer än 20 000 – 30 000 kr ex moms att producera och genomföra. Kostar det mer är det pga att Västerås Stad måste bli lurad tack vare Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Uppskattas förslaget kan jag själv sjösätta projektet för 30 000 kr ex moms. Har f-skatt.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *