E-förslag – bra idé som kan bli bättre

Sedan några dagar tillbaka har staden lanserat något som går under namnet E-förslag. Vad det handlar om är att invånarna ska ha en möjlighet att posta idéer och förslag där sedan besökarna till vasteras.se kan rösta för eller emot förslaget.

Länken till plattformer finner du här.

Västerås.se

De förslag som får etthundra (100) röster leder per automatik till berörd myndighet som sedan måste utreda frågan.

Tanken bakom detta E-förslag är utmärkt ur flera perspektiv. Samtidigt kan jag se att staden måste våga utvärdera och förfina konceptet med tiden då kostnaden för projektet annars riskerar att spåra ur.

Det finns nämligen för många frågetecken kring projektet ännu som bör ses över.

Utmaning 1: Det går att rösta exakt hur många gånger som helst på ett förslag. Det är ingen bugg utan det är en begränsning som finns på alla webbplatser. Det enda du behöver göra är att rensa minnet på din dator vilket går på någon sekund.

Lösning: Bank-ID

Utmaning 2: Antal röster… Idag räcker det med 100 röster för att ett förslag ska utredas. En utredning som ”En ny större ishall” kan säkert kosta skattebetalarna flera hundratusen kronor bara att utreda. Är det rimligt? Låt säga att man via en Facebook-grupp på ca 10 000 följare skickar ut ett meddelande om att rösta så är det väl inte demokratiskt givet att resurserna faktiskt är begränsade. Jag exempelvis är för en ny större ishall (även då jag aldrig besöker en ishall) men på bekostnad av vad?

Lösning: Skapa en dedikerad grupp/jury av ett representativt urval av befolkning (ca 10 %) och låt dessa med Bank-ID rösta på inkomna förslag. Annars riskerar vi att plöja ner flera miljoner årligen på dödfödda förslag som faktiskt inte mer än 100 människor står bakom. Av dessa 10 % ska det åtminstone generera minst 10 000 röster innan ett förslag ska utredas.

Avslutningsvis:

Plattformen är i grunden en fantastisk möjlighet men bör skyndsamt plockas ner och förfinas innan kostnaderna eskalerar utan att egentligen skapa värde för någon.

You may also like...

4 Responses

 1. Carl-Henrik skriver:

  Håller inte med om att lösningen på problem 1 är Bank-ID. Finns många som har rätt att rösta som inte har något Bank-ID, exempelvis många barn och ungdomar. Men jag håller med om att det är ett problem att man kan rösta hur många gånger som helst.

  • Carl-Henrik skriver:

   Samt att med Bank-ID så utesluter vi alla som inte har ett svenskt personnummer från att rösta, vilket i en stad med många internationella företag och arbetskraft kanske inte är så bra det heller…

   • Västeråsbloggen skriver:

    Men vad är din lösning då? 🙂

    • Carl-Henrik skriver:

     Någon form av registrering kan jag tycka behövs. Hur den ska se, ja där finns många lösningar, men jag tror att det måste erbjuda möjligheter. Vill du använda ett FB konto ska du kunna göra det, eller e-post med en kak-funktion eller liknande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *