Bacon eller Bacon?

Idag var alltomvasteras.nu förbi Saluhallen och köpte rökt sidfläsk vilket antagligen är ett okänt begrepp för de allra flesta.

Ett mer bekant namn på sidfläsk är bacon. Det är alltså samma stycke som menas.

IMG_8594.JPG

Sidfläsket kostar på Saluhallen 185 kr/kg. Tar jag istället en sväng förbi Ica Stormarknad i Hälla kan jag komma över motsvarande stycke fläsk för så lite som 63 kr/kg.

Prisskillnaden är alltså 122 kr/kg eller 220 % högre på Saluhallen.

Är det verkligen samma ”produkt”?

Jag vet faktiskt inte men tror inte det. Låt oss kika lite närmre på skillnaderna.

Mannen jag köper mitt sidfläsk från heter Fredrik. Han arbetar på Stora Ekeby Säteri AB. Han är även VD. Djuruppfödningen, slakten, rökningen och försäljningen sker i Västmanland.

Personalen på ICA Stormarknad känner jag tyvärr inte. Har inga namn.

Spelar det någon roll?

Nja, lite kanske. Det känns trevligt att ha en närmre kontakt med personen som säljer det jag ska stoppa i min mage.

Grisens trivsel?

Ja, kikar vi på de stycken som erbjuds av Stora Ekeby kan vi bli informerade om grisen, när grisen slaktades, hur stycket blivit rökt och av vem.

Ser vi istället på det bacon som säljs på Ica får vi egentligen inte veta något om detta. Vi vet inte ens var grisen har levt, hur hen fraktats, hur hen slaktats, när, hur stycket blivit rökt, från vilket land grisen kommer, vad grisen har fått i sig och ifall grisen varit instängd sitt korta liv. Vi vet ju egentligen inte ens om det verkligen är gris vi äter.

Spelar det någon roll?

Ja, lite faktiskt. Vi vet ju sedan tidigare att allt inte riktigt står rätt till med ompaketeringen, häst som säljs som oxe, utgångna datum och djurplågeri.

Man kan ju alltid besöka leverantörens hemsida men här får vi egentligen inte svar det som kan vara relevant för köparen. Se själv här.

Vi får på hemsidan veta att det är ett större företag med moderna anläggningar och att fabrikerna ligger i alla länder förutom Sverige.

Är det fel då?

Nej, det behöver det såklart inte vara.

Smakar det annorlunda?

Det kan jag inte svara på då jag inte gjort några blindtester. Vad som däremot är uppenbart är följande:

1. Det sidfläsk som säljs i Saluhallen ser inte ut som det bacon jag annars är van att köpa hos giganterna.

2. Sidfläsket som säljs i Saluhallen går alldeles utmärkt att äta utan att först steka fläsket och det är dessutom riktigt gott.

Vad säger det?

Egentligen ingenting. Däremot har jag anledning att tro att sidfläsk inte kan eller bör säljas för så lite som 63 kr/kg i butik. Det ska egentligen inte vara möjligt så länge som produktionen inte är ohälsosamt effektiv och att kostnaden därmed vältras över på de anställda och djuren. Vad tänker du själv?

IMG_8586.JPG

Något är märkligt men jag vet inte riktigt vad då jag är för okunnig i området.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *