Business med Kauko Leppälä

Vem skulle tro att ett besök till Arbetsförmedlingen i Västerås skulle utmynna i tre mycket intressanta affärsidéer?

Låt mig berätta…

Kauko Leppälä heter ansvarig på Arbetsförmedlingen Västerås. Fredag den 23:e januari fick alltomvasteras.nu möjligheten att träffa Kauko under en timme. Tanken med mötet var i vanlig ordning att skapa ett inlägg och samtidigt få svar på några frågor jag burit runt på. Jag ville även passa på att diskutera en arbetsskapande möjlighet för människor som fastnat i arbetslöshetens förbannade klor.

Arbetsförmedlingen VästeråsJag fick en god kontakt med Kauko. Han är inte bara mycket kompetent och ödmjuk, han var även affärsorienterad och var ett mycket intressant bollplank i fråga om affärsskapande idéer. Kauko är en sån där människa som föredrar att fokusera på lösningen istället för problemet – det gillar vi!

Under den första halvtimman berättade Kauko om hur de allra flesta pilarna på arbetsmarknaden är gröna. Han berättade om antalet nya arbetstillfällen som skapas, näringslivets optimism, en sjunkande arbetslöshet, starka sektorer som blir ännu starkare och en breddad arbetsmarknad.

Han talade även om utmaningarna Sverige och likaså Västerås står inför. Det är nämligen som så att vi ser en grupp människor som av mer eller mindre naturliga skäl (med dagens politik) cementeras i arbetslöshet. Det handlar om våra medmänniskor utan kunskap i relevanta språk, människor utan gymnasieutbildning, äldre människor med irrelevanta arbetslivserfarenhet och människor med funktionshinder. Denna grupp tycks även öka bland den totala gruppen av arbetslösa. Not good.

Detta är en utmaning – en ganska stor utmaning.

Den andra halvtimman ägnade vi oss åt att besvara frågan – ”Hur kan vi på sikt skapa riktiga arbeten till dessa människor och samtidigt minska belastningen på miljön och tjäna pengar?”. Det var under denna halvtimma som Kauko blommade ut på riktigt och visade på hans genuina intresse för business och människor.

Affärsidé 1: Vi talade om miljövänligt framställd ekologisk mat utan någon negativ inverkan på miljön. En stor del av de äldre människorna som kommer till Sverige från utomeuropeiska länder är nämligen agrikulturella genier enligt mig och denna kompetens spolas idag ner i toaletten. Här finns det massvis med kompetens att ta vara på. Med en ökad medvetenhet kring matproduktion, ekologisk mat, miljö, utsläpp, djurskötsel mm ser jag massor av möjligheter att tillgodose en växande marknad. Vem vill inte bidra till en högre sysselsättning, lägre utsläpp och renare mat?

Affärsidé 2: Vi behandlade även möjligheten att tillvarata prylar som slängs på Återbruken och sälja dessa en andra gång. Konceptet med återvunna prylar ser inte ut att minska, tvärtom. Kan vi skapa system för återvinning av schyssta prylar som annars bara eldas upp har vi ytterligare möjligheter här.

Affärsidé 3: Sedan hann vi diskutera en förädling av livsmedel som enligt förteckningen bör kasseras. (Det slängs troligtvis tonvis med mat som egentligen ska mätta magar.) Låt oss inleda ett samarbete med de stora livsmedelskedjorna och fånga upp den mat som ska gå att tillreda men som idag slängs. Utsläppen minskas och antalet djur som behöver lida minskar. Koldioxidutsläppen minskar.

Denna mat kan tillagas och säljas i anslutning till dessa livsmedelsbutiker. Kostnaderna minskar och intäkterna ökar för livsmedelskedjorna, arbetslösheten minskar och kostnaderna för samhället sjunker. Utöver det blir kunderna till livsmedelsbutikerna ännu mer glada. Klockrena arbeten som kan utföras alldeles utmärkt av människor utan doktorsexamen i livsmedelshantering. Man ska klara av detta arbete med några få svenska ord. Matlagning är universellt och hunger likaså. Denna idé fungerar lite som IKEAs ”Fyndhörna” för defekta möbler och IKEAs korvförsäljning till alla kunder som är helt slut efter ett besök hos IKEA.

Samtliga idéer är bra idéer men än så länge endast idéer. Vi får se. Ska undersöka idéerna lite mer och börja med några fältstudier. Om du som läser detta kan bidra på något sätt ska du inte tveka att höra av dig. All input är intressent.

Avslutningsvis vill jag tacka Kauko för tiden och för ett inspirerande möte.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *