Surahammars Bruk AB

Tog del av nyheten att Surahammars Bruk AB siktar på att avsluta ca hälften av deras anställda vilket är ca 50 i antal.

Sura Hammars Bruk

En så pass stor nedläggning drabbar inte bara de anställda direkt. Det drabbar även de anställdas familjer, svenska underleverantörer, lunchrestauranger, övriga skattebetalare och kommunen i stort. Med en total befolkning på endast 10 000 (2013) svider det nog mer än vad man först kan tro. Vi får verkligen hoppas att företaget kommer på fötterna igen och att beslutsfattande politiker nu gör allt i sin makt för att underlätta för Surahammars Bruk AB.

Vi lyssnade in Surahammars lätt uppgivna kommunalråd på SR som ni kan finna här (1,57 min)

Det som gjorde oss ledsna (förutom det faktum att ett varsel aldrig är kul) var att kommunalrådet inte såg detta komma. På frågan om varslet var ett väntat besked svarar kommunalrådet följande:

Nej, det var inte ett väntat besked. Vi vet ju naturligtvis att man under en längre tid har kämpat på företaget men att det såg ut på det här sättet hade jag ingen aning om”.

Låt oss kika på vad som enligt kommunalrådet menas med att ”kämpa” under en längre tid. Innan vi gör det kan vi presentera lite bakgrundsinfo om företaget och vad det egentligen är Surahammars Bruk AB sysslar med.

Surahammars Bruk framställer något som heter Elektroplåt. Denna plåt används i huvudsak i elmotorer och generatorer. Av detta förstår vi att man slåss på en global marknad med knivskarp konkurrens. Exempelvis nämner bolaget själv konkurrens från Asien och Ryssland. Dessa regioner har inte bara billigare arbetskraft, lägre skatter utan säkerligen helt andra förutsättningar i fråga om miljökrav än detta svenska företag.

I företagets förvaltningsberättelse talar man även om valutakursförändringar och USA:s strafftullar på bl. a. svenskt stål i syfte att stärka den inhemska marknaden.

År 2006 sysselsatte Surahammars Bruk AB ca 220 personer. År 2009 var antalet anställda 183. År 2012 hade antalet anställda sjunkit till 163. Förra året hade man endast 122 kvar och med ett varsel på 50 så är antalet anställda inom kort någonstans mellan 50-75 stycken.

Omsättningen har mellan 2012-03 till 2014-03 halverats från ca 800 till 400 miljoner. Bolaget har även gått med 150 miljoner i förlust de senaste tre åren.

Med denna bakgrund bör inte detta varsel vara förvånande. Utifrån denna bakgrund kan vi gissa att bolaget, med oförändrade förutsättningar, inte ens existerar om några år tyvärr. Att bruk läggs ner i mindre orter i Sverige är en trend som pågått under flera år. Alla skriker efter låga priser och Sverige kan inte konkurrera med låga priser. Det går liksom bara inte så som systemen ser ut idag.

Det bör finnas lösningar om man bara vågar erkänna att Sverige har politiska system och regleringar som bör ses över från grunden. Många av de system Sverige har är anpassade till efterkrigstidens Europa och världen är idag en helt annan plats och förutsättningarna helt andra. Det måste finnas lösningar men innan vi kan lösa något måste problemen identifieras. Avslutningsvis vill vi be kommunalrådet att skyndsamt sätta sig in i bolagets behov och sätta sig in i verksamheten på riktigt. Kom ihåg, utan företagen har vi ingenting.

*Bilden är lånad från Tekniska Museet.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *