66 lediga hyresrätter på Lillåudden 2015

I tidigare inlägg visade vi på att invånarna desinformeras genom att tro att Västerås lider av en bostadsbrist. Det visade sig efter en snabbare granskning att bostadsmarknaden fungerar alldeles utmärkt i Västerås och att marknaden inte kännetecknas av en generell bostadsbrist.

I detta inlägg ska vi kika lite mera på det kommunala bostadsbolagets lägenhetsbestånd samt se i vilka områden vi kan anta att hyrorna ligger på en för hög nivå i relation till upplevt värde för hyresgästerna.

Hur ofta omsätts Mimers lägenheter?

10 % av Mimers totala antal lägenheter bytte hyresgäst/er mellan 2012 och 2013.

Det områden som kraftigt stack ut i antal nya hyresgäster mot befintligt bestånd var på Lillåudden med en omsättningshastighet 34,86 %*.

Detta innebär i teorin att alla nuvarande hyresgäster är utbytta inom 3 år i ett bestånd på 218 lägenheter. Per den sista december år 2011,2012 och 2013 bestod Mimers bestånd på Lillåudden av 218 lägenheter. Under 2012 var det 65  av 218 bostäder som bytte hyresgäster och under 2013 var det 76. Under år 2014 är det 57 byten som skett så visst är det att betrakta som mycket höga antal byten per år.

I Haga och Vetterstorp låg omsättningen endast på 3,61 % respektive 4,2 % och dessa områden är från 40- respektive 60-talet.

Vad säger detta oss?

Enligt oss säger det att hyresnivån troligen är för hög i relation till upplevt värde.

Slutsats:

Under 2015 kan vi gissa oss till att 66 hyresrätter blir lediga bara på Lillåudden. Att ha en för hög hyresnivå kan ändå ses som något bra då det skapar en rörlighet på marknaden som annars inte skulle finnas. Ett exempel på motsatsen är Mimers olönsamma bestånd på Kyrkbacken där man mer eller mindre låter hyresgästerna bo gratis i ett av Mälardalens mest attraktiva hyresrätter.

*Källa: Mimer

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *