För ett levande stadsliv!

I tisdags publicerade alltomvasteras.nu ett inlägg vid namn ”Bistro Gränden – ett föredöme”.

Inlägget spreds som en löpeld med över 1700 visningar och drygt 300 delningar på Facebook bland Västeråsare i Sverige och utomlands – på bara några timmar.

Vad som jämfördes var Stockholms och Västerås caféer. Det vi fann i denna undersökning var att caféerna i Stockholm hade en betydligt mer inbjudande, varm och levande utemiljö än vad Västerås caféer bjuder på – med ett undantag vilket var Bistro Gränden.

Signaturen Pelle lämnade en intressant kommentar till inlägget vilket följer nedan:

Det är inte bara att ställa ut saker på gatan. Västerås är ökänt för de nitiska tjänstemännen som hotar butiker och cafeet med vite om de har så mycket som ett plakat på gatan utan tillstånd – och att försöka få ett tillstånd är en egen historia i sig….”

Såklart blev jag nyfiken på det Pelle beskrev och började göra egen efterforskning. Det jag fann var minst sagt spännande. Läs!

Oavsett var någonstans i Sverige behöver man alltid söka tillstånd för en uteservering och oavsett var, kostar det några hundralappar.

Vad som skiljer kommunerna åt är deras grad av uppmuntran, deras detaljstyrning och servicenivå och på den punkten har Västerås en del saker att lära av Stockholm Stad.

Av Stockholms Stads informationsmaterial att döma arbetar man tydligt som en partner till näringsidkaren.

Exempelvis blir man tilldelad en personlig kontaktperson hos staden som dessutom kan bistå med utformningen av serveringen för att underlätta godkännandet hos polisen.

Vad som också skiljer sig åt är att caféerna i Stockholm kan ansöka om tillstånd flera år framåt i tiden. Detta underlättar enormt för alla parter!

Jag kan även se att man i Stockholm har uttryckt säsong även under vinterhalvåret bara sökande ansvarar för att hålla uteservering skottad och halkfri. I Västerås finner jag endast info om sommarsäsongen.

Sommarsäsongen för uteserveringar accepteras hela 1,5 månader längre i Stockholm än i Västerås.

I Stockholm duger en handritad skiss till skillnad från Västerås där man kräver en skalenlig ritning.

I Stockholm talar man mer om ”gott avstånd” men i Västerås anger man avstånd på centimetern.

I Stockholm lämnar man över förtroendet till entreprenören på val av möbler och staket. I Västerås är vissa färger och material förbjudna oavsett ifall det är stolar eller staket.

För Stockholms krögare talar man även vänligt om vad anledningarna är till vissa höjder och andra regler. Detta är ju toppen då samarbetsviljan ökar mellan partnerna.

I Stockholm bedömer staden lämpligt utrymme för gående från fall till fall. Här i Västerås är det två olika mått som gäller.

Caféägarna i Stockholm kan använda blomlådor bara de placeras enligt rekommendation. Här i Västerås ska ”man alltid” kontakta Tekniska Nämnden.

I Stockholm får staketen vara enligt vissa mått men i övrigt ”vara stabila så att de inte välter om någon går in i den”. I Västerås ska man kontakta Teknik- och Idrottsförvaltningen.

I Stockholm fungerar det utmärkt med vilka markiser än krögaren väljer bara de inte sticker ut från avgränsningen. I Västerås rekommenderas vissa färger och funktioner på markiserna.

Avslutningsvis:

Västerås är i början på en mycket spännande tid – en levande tid!

Det händer många bra saker i Västerås och det finns några och så enkla förbättringsområden som bara kan göra staden ännu bättre än vad den redan är.

Nya seriösa krögare, butiker och caféer har satsat sina pengar och sin tid på oss här i älskade Västerås. De tror på oss.

Nu är det vår tur att ge tillbaka genom att göra det ännu enklare för entreprenörerna att bidra till ett mer levande stadsliv – för vi tror på er!

Delas inlägget över 400 gånger kommer alltomvasteras.nu personligen driva och vårda frågan under 2015 tillsammans med berörda parter.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *