Myterna om Västerås bostadsmarknad

Det höjs flera röster om den så kallade bostadsbristen i Västerås från kommunalt håll. Det Socialdemokratiska språkröret Vestmanlands Läns Tidning (Vlt.se) publicerar med regelbundenhet artiklar om trångboddhet, långa kötider, höga hyror och dyra bostäder.

Vad som sällan diskuteras från politiskt håll är hur man definierar ”Bostadsbrist” och vad man egentligen menar med ”dyra bostäder”, ”för få bostäder” och ”höga hyror”.

Idag ska vi granska bostadsmarknaden ur ett ofiltrerat perspektiv utan politiska intressen.

Mimer.nu är det kommunala alternativet där man genom ett poängsystem fördelar lägenheterna. 1 poäng representerar 1 dag i bostadskön. Till detta inlägg har vi granska de lägenheter som förföll eller förfaller den 12:e, 13:e, 14:e eller 16:e december 2014.

Hyresrätter från Mimer.nu

Bäckby,      2 rum, 66   kvm,   hyra 5 177 kr,  129 sökande,  kötid 3,7 år.

Centrum,  1 rum,  37   kvm,    hyra 4 822 kr, 258 sökande, kötid 8,2 år.

Oxbacken  3 rum, 100 kvm,   hyra 8 309 kr, 265 sökande,  kötid 10,9 år.

Viksäng,     3 rum, 77   kvm,   hyra 7 709 kr,  57 sökande,     kötid 6,2 år.

Utifrån dessa objekt ser vi tydligt att antalet intresseanmälningar är många och man skulle därav kunna hävda att det råder en bostadsbrist.

Ser vi däremot till utbudet på bostadvasteras.se gäller det motsatta.

Hyresrätter från bostadvasteras.se

Här listas det 35 lediga bostadsrätter. Enligt samtal till Bostad Västerås den 12:e december kl 12:00 fick jag information av en anställd att jag fick ”välja och vraka bland alla objekt så länge jag klarade av kraven”.

Hur skiljer sig kraven åt mellan de privata aktörerna och de kommunala?

Det skattefinansierade alternativet Mimer är betydligt mer förlåtande och accepterande än de privata aktörer. Exempelvis behöver inte en betalningsanmärkning vara ett hinder hos Mimer. Försörjningsstöd och a-kassa accepteras även i delar av deras bestånd.

Hur skiljer sig hyrorna åt mellan de privata aktörerna och de kommunala?

Detta kan jag inte uttala mig. Mina erfarenheter säger dock att hyrorna i de nyproducerade hyresrätterna är väsentligt högre och dessa finner vi i större omfattning hos de privata aktörerna än hos Mimer.

Bostadsbrist Västerås

Bostadsrätter…

Ett alternativ till en hyresrätt är att köpa  en bostadsrätt. Den som köper en bostadsrätt ska enligt regelverket maximalt belåna sig till 85 % av bostadens värde. För att få ett lån hos banken ska du alltså ha kontanta medel som insättning, klara av en ränta på ca 5-6 %, inga betalningsanmärkningar, en fast tillsvidareanställning och ha en disponibel inkomst kvar att leva på på ca 6 000 kr/mån efter det att en schablonkostnad upprättats. Uppfyller du dessa krav ökar utbudet än mer, du slipper poängsystem och du får en lägre månadskostnad i jämförelse med hyresrätter.

Jämförelse:

Bäckby Bostadsrätt –  Månadskostnad på 4 543 kr (Hyra Mimer: 5 177 kr) inklusive amortering, räntekostnader och avgift.*

Centrum Bostadsrätt – Månadskostnad på  3 586 kr (Hyra Mimer: 4 822 kr) inklusive amortering, räntekostnader och avgift.**

Oxbacken Bostadsrätt – Månadskostnad på 9 794 kr (Hyra Mimer: 8 309 kr) inklusive amortering, räntekostnader och avgift. I denna högre månadskostnad ingår en relativt hög amortering på 1 700 kr/mån vilket är ett form av sparande istället för kostnad. ***

Viksäng Bostadsrätt – Månadskostnad på 5 915 kr (Hyra Mimer: 7 709 kr) inklusive amortering, räntekostnader och avgifter.****

Vad kan man dra för slutsatser av denna jämförelse?

Har du möjligheten att köpa en bostadsrätt istället för att hyra kommer du undan med en lägre månadskostnad och får samtidigt välja mer fritt vilket kanske är att föredra.

En bostadsmarknad i balans:

Marknaden mellan bostadsrätter och hyresrätter är i balans. Den månatliga kostnaden för en bostadsrättsägare bör vara lägre än för den i en hyresrätt då bostadsrättsägaren själv är ansvarig för det löpande underhållet i sin bostadsrätt. Det är också vad denna undersökning visar.

God tillgång på hyresrätter i Västerås:

Ser man förbi det kommunala alternativet ser utbudet relativt gott ut.

Slutsats:

Det råder som vi ser ingen generell brist på bostäder i Västerås. Att påstå att att vi har en bostadsbrist stämmer alltså inte riktigt med verkligheten.

Vad som däremot är problematiskt är att det förmodligen råder brist på arbetstillfällen för alla och häri ligger lösningen. Lösningen till arbetslöshet ligger inte i att bygga fler skattefinansierade hyresrätter där målgruppen är människor som inte kan betala vad det faktiskt kostar att bo.Lösningen på längre sikt ligger i att skapa de allra bästa förutsättningarna för de små och medelstora företagen att växa. Genom att de små företagen växer kommer anställningsbehov att uppstå och fler kommer då att få råd att betala vad det faktiskt kostar att bo.

Datan över hyresobjekt som är använd kommer från mimer.nu den 12/12-14. Datan över sålda bostadsrätterna kommer från hemnet.se. Månadskostnaderna är uträknade från Lansförsäkringar. På Hemnet har vi utgått från det objekt som senast såldes. Anledningen till varför du inte kan finna specifika adresser till de ovan angivna bostäderna är pga respekt för människorna som bor där.

*Bäckby, 2 rum, 58 kvm, slutpris: 540 000 vilket ger en månadskostnad på 4 543 kr  Då krävs en minsta insats på 84 000 kr.

**Centrum, 1 rum, 39 kvm, slutpris: 840 000 vilket ger en månadskostnad på  Då krävs en minsta insats på 126 000 kr.

***Oxbacken, 3 rum, 100 kvm, slutpris: 2 310 000 vilket ger en  Då krävs en minsta insats på 374 250 kr. Observera att månadskostnaden på 9 794 alltså inkluderar en amortering på 1 700 kr.

****Viksäng, 3 rum, 80 kvm, slutpris: 1 500 000 vilket ger en månadskostnad på  Då krävs en minsta insats på 225 000 kr. Observera att månadskostnaden på 5 915 alltså inkluderar en amortering på 1 250 kr.

You may also like...

2 Responses

  1. Stefan L skriver:

    Vlt, ett socialdemokratiskt språkrör? Nu får du väl ändå ta ut pinnen ur ögat. Om du ska ge dig på ett slags politiskt journalistik borde du åtminstone känna till grunderna i den lokala politiken.

    • Västeråsbloggen skriver:

      Tack för din kommentar Stefan. Jag gör allt jag kan för att lära mig grunderna men inser att jag har mycket kvar att lära 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *