Här kan man hänga i timmar

Igår gick jag förbi Karlsgatan 2. Hade vägarna förbi och tänkte bara sticka in huvudet men fastnade i över en timma och kunde spenderat ett par timmar till.

På Karlsgatan 2 har du Västmanlands Läns Museum och Västerås Konstmuseum. Ytorna är inte jättestora men det är en fantastisk takhöjd och modern atmosfär i denna äldre byggnad på Karlsgatan.

I Länsmuseet finns massor för barn att göra, möjligheter att leka och rita, lyssna och titta och här finns dessutom en alldeles egen mysplats för barn.

Västmanlands Läns Museumm

För de äldre besökarna finns det olika typer av utställningar som en ASEA-utställning, en mindre forntida utställning, klädutställning och ett trevligt café och mindre butik.

Till höger om entrén har du Västerås Konstmuseum. Det var här jag fastnade och något jag verkligen kan rekommendera om du känner dig sugen på att titta, begrunda, reflektera, lyssna och bara sitta. För tillfället pågår en fascinerande foto- och filmutställning av den frilansande krigsfotografen Martin Adler. Han är idag död. Martin dödades på ett av sina frilansuppdrag i Somalia år 2006.

Karlsgatan 2, Utställning

Utställningen pågår fram till mars 2015 och det bjuds på bilder från ett flertal krigsområden och en hel del bisarra ögonblicksbilder. Både bilderna och filmmaterialet var alltså minst sagt fascinerande.

Adler blev alltså mördad år 2006 varför flera krig och folkmord inte finns representerade som exempelvis det i Syrien.

Idéer och tankar:

Enligt Västerås Stads Årsredovisning besöks Västerås Konstmuseum endast av 98 000 människor per år. Detta låga antal är, med tanke på kvalitén, utbudet och bredden av aktiviter, en låg siffra. Dels är det helt gratis att besöka och sedan kan det bara inte stämma att intresserat är så lågt.

Vad beror detta på?

Jag har suttit och klurat och kommit fram till fyra möjliga orsaker:

1. Antalet besökare mäts digitalt via en sensor i dörrarna. Hur sensorn fungerade, om den bara mätte antalet dörröppningar eller rörliga objekt visste personalen inte. Om det nu är som så att sensorn endast mäter antalet dörröppningar så är det ju rimligt att fler besökare går genom dörröppningarna än vad som då registreras.

2. Västmanlands Läns Museum… Kom igen. Är det ens möjligt att komma på ett mer avslaget namn på en sådan mötesplats som faktiskt Karlsgatan 2 är? Just i fråga om namn ligger Västeråsarna efter kraftigt. Lögarstrand? Kokpunkten? Västmanlands Läns Museum? Rocklunda?… Vad ska man säga? Hur resonerar man i Västerås? Hur ska en begripa att Rocklunda är en ”Arenastad”, hur Västmanlands Läns Museum är ett modernt och ”Aktivt Kulturhus” med film, pyssel, fotografier, historia… Hur ska man veta att Lögastrand är en ”Medelhavsinspirerad badstrand mitt i City”? Hur ska man förstå att Kokpunkten är ett av världens mest ”Teknologiska actionbad”? Nä ni, namnen måste börja förklara storheterna i det Västerås faktiskt erbjuder och genom detta förenkla för intresserade människor att förstå.

3. För tillfället visas Martin Adlers utställning från bl a Irak och Somalia. Utställningen är i form av bilder och film. Det bor idag drygt 5 000 invånare i Västerås födda i Irak och Somalia. Är det någon av dessa människor som överhuvudtaget känner till Karlsgatan 2? Facebook och www i all ära men en stor del av våra invånare nås inte via dessa kanaler. Mer om västeråsarna kan du Västerås befolkning.

4. Öppettider…

Måndag: Stängt

Tisdag, Onsdag och Torsdag: 10:00-17:00 (Utställningarna dessa dagar är alltså inte tillgängliga för människor som arbetar eller studerar dagtid.

Fredag: 10:00-20:00

Lördag och Söndag: 12:00-16:00.

Kaféet i hallen har avvikande öppettider mot Konstmuseet. Utöver detta är kaféet även stängt på måndagar och söndagar.

Uppdatering 13:47: Fick nyss ett meddelande på Twitter från en av bloggens följare att det vore intressant ifall Västerås Konstmuseum bjöd in människor från Västerås med kopplingar till länderna i Adlers utställning. Fantastiskt förslag!

You may also like...

2 Responses

 1. Carl-Henrik skriver:

  Det låga besöksantalet är faktiskt lite makabert. Kan finnas många anledningar, men utifrån placeringen så drar jag två kopplingar. Även om byggnaderna/lokalerna är fina, så är Karlsgatan lite ”bakom” och lite ”långt bort” från övriga delar av centrum där det händer saker. Även om vi har Skrapan/Expectrum precis runt hörnet. Sedan är det inte en plats som många ”råkar” gå förbi, då det stora flödet med fotgängare från centrum till stationen går via Kopparbergsvägen och Vasaparken.

  Dessutom så är ju Karlsgatan2 lite ensamt på gatan. Det närmsta som finns är ju en mäklare på andra sidan gatan. Hade det i stället varit en restaurang eller liknande med ett lockande utbud så hade det bidragit till att dra mer människor till platsen, genom att den lokalen är öppen ut mot tre sidor. Så om det varit möjligt att skapa ett lite starka ansamling med olika verksamheter som riktar sig mot allmänheten hade också hjälpt.

 2. Anna skriver:

  lite rättelse torsdagar är det öppet till 20 inte 17 och fredagar till 17.
  Räknarna räknar antalet personer in genom varje dörr (jag frågade personalen sist jag var på karlsgatan)
  Både utanför öppettider och under öppettiderna har hela karlsgatan många besök av olika former av skolklasser vuxenklasser som barn, svenska som invandrare med olika bakgrund ( även detta frågade jag personalen om)
  Anledningen till att Länsmuseet heter just det är väl att ett av museets uppdrag är ju att representera hela länet? Av samma anledning som konstmuseet heter som det heter. Då är det väl bra att de delar namnet karlsgatan 2
  Sen kan jag innerligt instämma i att det är olyckligt att kaféet inte har samma öppettider men eftersom det har en egen regi som inte hör ihop med museerna så finns det nog inte mycket att göra åt det.
  Jag läste nånstans att att sen museerna flyttade ihop under samma tak har de tredubblat (om det inte var mer än det? ) besökarantalet, med de sagt skulle jag vilja påstå att de är på rätt väg och fler och fler upptäcker karlsgatan 2.
  Sen gäller det ju att få besökare att förstå att de inte besöker ett museum utan ett hus med två museum med många olika intressanta och förhoppningsvis tänkvärda utställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *