Välj Västerås!

Jag älskar Västerås då det finns så mycket att älska här. Enklast förklarar jag nog min kärlek till Västerås genom att säga att jag känner mig som hemma vart jag än är – vid Svartån, vid Mälaren, på Björnön, på Saluhallen, i Klöverhallen, på stan, på Lögarängen eller vart jag än är.

Att besöka stan trivs jag med. Storleken är perfekt. Det är enkelt att träffas. Inga jobbiga köer och inget buller från trafiken.

Jag går från den östra sidan av Västerås till den västra på bara 40 minuter. Det är inte längre än 5 km. Vill jag istället cykla åker jag samma sträcka på 15 minuter.

Västerås finns här för mig och då ser jag till att även vara där för Västerås.

Västerås består av människor, butiker, kaféer, restauranger, nöjen, simhallar, badstränder, bussar, hotell, färjor, kurser, mötesplatser, skidbacke, kabelpark, idrottshallar, träffar, actionbad, bios, kulturhus, konst, mataffärer, saluhall, köpcentrum, slott, parker, arbetsplatser, föreningar mm.

Allt detta ovan existerar endast pga att invånarna i, och utanför, staden konsumerar det som bjuds här. Slutar vi konsumera så slutar det produceras.

Restaurangerna, pubarna, butikerna kaféerna finns där för oss. De har öppnat för oss. De planerar alltså för dig och mig.

Till skillnad från Stockholm är Västerås en mer lokal ekonomi. En relativt stor del av utbudet som erbjuds är direkt beroende av dig och mig. Du och jag är alltså två av de 142 000 invånarna som bor här. Vad du och jag väljer att konsumera och inte spelar alltså roll i Västerås.

Slutar du och jag att hyra film i vår lokala butik så släcks lamporna i butiken till slut. Väljer vi att ladda ner filmer istället för att betala någon så blir det ju ganska mörkt på Fimstaden också. Går vi ytterst sällan ut och tar en kaffe, öl eller måltid på stan så finns det ju ingen anledning för krögarna att ha öppet för oss.

Ju mer av våra pengar vi spenderar i Västerås desto mer får vi själva tillbaka.

Ju mer vi köper via nätet eller utanför Västerås desto mindre får vi tillbaka.

En tumregel är att för varje 100-lapp du spenderar i en lokal butik i kommunen stannar 68 kr kvar här.

Lägger du istället en 100-lapp hos en kedja stannar istället bara 48 kr kvar här.

Köper du på nätet så skickas pengarna någon helt annanstans men visst – du gynnas på kort sikt men inte på längre sikt.

När pengarna stannar här i Västerås kommer vi på ett eller annat sätt få tillbaka dessa pengar. Det får vi genom ökad sysselsättning, större utbud, bredare sortiment, bättre allmän service etc.

Tänk på det nästa gång du ska handla. Kan köpandet vänta tills du kommer till Västerås?

Vad bidrar du med till handlarna, till kaféerna, lunchrestaurangerna, baden, hotellen, biograferna, biblioteken, köpcentrumen, teatern, pubarna?

När var du sist ute och hade en trevlig kväll på stan? När åt du på någon av alla våra trevliga krogar sist? Var tankar du bilen? Var köper du maten, tröjan, leksaken, skålen?

När besökte du sist Saluhallen Slakteriet? Vill vi ha kvar den får vi visa det genom att handla där eller äta där. Nästan allt du behöver för en fantastiskt och helt igenom ekologisk måltid kan du köpa där. Du kan till och med besöka gården djuren kommer ifrån.

Gillar vi konceptet med korvkurser,
grillkurser och liknande så får vi ju självklart gå på dessa kurser och visa att vi är där för dom precis som dem är där för oss.

Speciellt nu när det är så mörkt så älskar jag att ta omvägen på cykeln genom stan och se kaféernas fönster lysas upp av levande ljus, aktiviter vid Expectrum, i hotellet, marschallerna utanför restaurangernas entréer, människor i rörelse…

Jag känner mig som hemma vart jag än är i Västerås. Jag vill fortsätta mötas av denna välkomnande värme och därför väljer jag Västerås.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *