Västerås igår och idag

Kom över lite gammal statistik på nätet och såg att antalet invånare i Västerås år 2005 låg på ca 107 000.

Började tänka tillbaka på när jag först satt min fot i Västerås år 2004/2005 och vad jag tänkte då.

Vanligtvis tog vi (jag o min fru) tåget från Stockholm. En engångsbiljett har jag för mig kostade 64 kr på perrongen och det var helger som vi var här i Västerås.

Väl framme brukade vi alltid bli hämtade vid stationen som nästan alltid var folktom på helger. Bussen var det inte tal om då iaf jag upplevde den gick ca 1 gång/h.

Förutom att umgås med släktingar och familj brukade vi åka till något som hette Billiga Nisse. Billiga Nisse var liksom ”the place” för Västeråsarna. Det såldes massor med plast, porslin och påminner mycket om en loppis fast med nya produkter.

Vad gjorde vi mer?

Bio fanns men den var så sliten har jag för mig. En Kebaberia och några pizzerior fanns såklart också men egentligen inte så mycket mer än den typen av standard.

Jag hade hört att butiker som Designtorget och liknande butiker hade gett Västerås en etableringschans men vart tvungna att ge upp efter något år då kunderna svek.

När vi skulle slå på stora trumman brukade vi besöka Gränden Kafé. Den var då ganska liten och det var väldigt rökigt och sunkigt. När kafét stängde brukade vi gå till Statoil för att avrunda kvällen med en korv (skoja bara. Så trist var det inte :))

Det mesta var ganska slitet och nergånget här i Västerås på den tiden för snart 10 år sedan – det fanns inte mycket till liv eller rörelse.

Min fru pratade ofta redan då om att flytta till Västerås (då hennes mamma bor här) men det fanns liksom inte en chans att jag skulle lämna Stockholm för Västerås. Jag trivdes inte fantastiskt bra i Stockholm men Västerås fanns liksom inte på kartan för min del. Visst tyckte jag att det var vackert och härligt här men vad gör man egentligen i Västerås förutom att jobba på ABB och sova- brukade undra.

Tänker vi tillbaka så är det ju egentligen inte så konstigt. Vi hade den stora IT kraschen i början av år 2001. Hela världen rasade samman och då drabbades Sverige kraftigt. Skatterna på inkomst var också betydligt högre och likaså arbetslösheten. Räntorna var då på ca 5%, fastighetsskatten kvävde människor, bolagsskatten var betydligt högre, och det allmänna investeringsklimatet i Sverige var lågt. Folk hade väsentligt mycket mindre pengar att röra sig med.

Mycket har som sagt hänt på kort tid.

År 2007 skulle vi renovera en lägenhet vi då hade i Stockholm. Bl a skulle vi köpa ett nytt kök. Istället för att besöka helvetet på jorden (IKEA Kungens Kurva) åkte vi till IKEA Hälla och köpte in vårt nya kök då vi visste att vi skulle få personlig service, få en parkeringsplats och få känna oss som människor istället för svettiga och ovälkomna sillar.

2009 skulle vi skaffa nya pass. Självklart ville vi slippa fixa sådant i Stockholm på grund av allt meck så det löste vi i Västerås på 10 minuter, inga köer, trevligt bemötande och tid till annat.

2012 skulle vår dotter på två år döpas. Vi fick inte till en vettig tid i någon trevlig kyrka nära vårt hem i Stockholm (på 5 km radie från hemmet) så vi kontaktade Västerås Domkyrka och fick en tid direkt och möjlighet att hyra en lokal i nära anslutning.

På ett besök till Västerås år 2013 lyfte jag på blicken lite och insåg att det var betydligt mycket mer rörelse i Västerås nu än då. Jag notera att det hade hänt något men jag visste inte riktigt vad.

Det kändes som att det började hända saker men som sagt, jag visste inte riktigt vad.

IKEA hade helt plötsligt blivit stort och flyttat till den västra sidan. Sedan fanns det något som hette Erikslund som såg modernt ut.

Jag upplevde att aktiviteten i City hade ökat, nya trendriktiga restauranger hade etablerats. Ett stort Leos Lekland såg jag även nu och även ett helt nytt Konstmuseum på Karlsgatan 2.

Flera stora kedjor hade etablerats. Ett nytt modernt shoppingcenter noterade jag nu också (Igor). Färre jobbiga bilar i Centrum och fler gå- och cykelgator istället för en massa bilar.

På sommaren var det betydligt mer aktivitet vid Färjkajen. Filmstaden var ju nu riktigt fräsch och då även Sveriges modernaste biograf.

Senare fick jag höra om en massa nya bostadsområden som höll på att växa fram, nya satsningar, flera aktiviter och en massa nya spännande planer på gång för Västerås. Kanske kan Västerås vara ett alternativ tänkte jag – jag gillade ju faktiskt Västerås…

Vintern 2013 hörde jag något om en ny Saluhall som skulle invigas. Helt plötsligt var även en av mina favoriter etablerade här i Västerås (Texas Longhorn). Vid något senare besök såg jag människor som åkte skidor och snow-board i en backe med lift! Detta var ju då bara något år gammalt förstår jag idag.

Senare fick jag höra något om ett stort bad vid hamnen. Därefter läste jag om en ny satsning vid Svartån vid namn Brasserie Stadsparken som har fört Västeråsarna närmre vackra Svartån på ett genialiskt sätt.

2014… Efter en del tankar, funderingar och googlingar insåg jag att de mycket negativa kommentarerna om Västerås faktiskt inte längre stämde. Ja, Västerås var en relativt sömnig och slapp håla för bara några år sedan men väldigt mycket väldigt bra saker har hänt, håller på att hända och enligt budget ska fortsätta hända.

Bara detta år har Expectrum invigts, möjligheten att åka Wake Board någon minut från City är nytt, en av världens mest teknologiska Actionbad finns sedan augusti här, Saluhallen är på plats och full aktivitet råder, busstrafiken går sedan ett år tillbaka med jämna mellanrum, Skateboardhallen inomhus på 2000 kvm finns också nu här, restaurangutbudet har exploderat, kvalitén har växlat upp, folk går ut och roar sig, hotellen har även de växlat upp, antalet events har ökat, företagsmingel, fler företag söker sig hit och etablerar sig, antalet kulturella platser har ökat, sträckan med landsväg (50-70km/h) (mellan Stockholm och Västerås) har ersatts av en modern och trafiksäker 120-väg, fontäner har installerats i City, de offentliga konstverken har blivit fler, namnbyten på torg är på gång, nya bostadsområden växer fram överallt, en medelhavsinspirerad badstrand är anlagd någon minut från City…

Ja, mycket har hänt på ganska kort tid. År 2013 har befolkningen ökat med drygt 30% sedan 2005. Nu bor det närmare 142 000 människor här i Västerås. Antalet nettotillkomna har de senaste året alltså legat på drygt 4000 per år.

Staden gissar på en befolkning på 200 000 till år 2050. Jag gissar själv på att vi når upp till denna magiska gräns redan år 2030.

Bara om 5 år har avståndet till Stockholms arbetsplatser med tåg minskat till 40 minuter och förutsättningarna för ännu fler inflyttade ökar.

Jag ser med glädje fram emot allt spännande som kommer ske här de närmsta åren. Tänker på hur 3B framskrider vid vattnet, Stationsområdet, Öster Mälarstrands expansion, Kopparlundens framväxt, Kokpunktens framtid, alla nya byggprojekt innanför cityringen, alla kommande mötesplatser och alla nya vyer.

Sist men inte minst – Västeråsbloggen är även den ett nytillskott. Denna blogg hoppas jag ska ge en större/annorlunda förståelse av Västerås både för gamla inbitna Västeråsare (som kanske inte riktigt reflekterat över all utveckling som skett) men såklart också tveksamma människor som funderar på Västerås men inte har tillräckligt med kött på benen.

Varför skriver jag egentligen på denna blogg? Ja du, det är än så länge kul. Kanske slutar jag snart, trappar ner eller så fortsätter jag ett tag till – än så länge är det kul.

Bilden på förstasidan är lånad av Visit Västerås.

You may also like...

2 Responses

  1. Måns skriver:

    mycket intressant återblick!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *