Hur är Västerås?

Hur är Västerås?

Västerås är Sveriges sjätte största stad med en befolkning på ca 142 000 invånare och ligger ca 50 minuter väster om Stockholm.

Västerås ligger precis vid Mälaren och nettoinflyttningen är ca 1 600 per år. Staden är uppdelad i 90 stadsdelar och namnen på de flesta stadsdelarna är uppkallade efter större gårdar som låg i dess närhet.

I Västerås finns det ca 9 400 företag som tillsammans anställer ca 60 000 medarbetare. Den största privata arbetsgivaren är ABB som har hela 4 500 på lönelistan. Den största offentliga arbetsgivaren är Västerås Stad med hela 11 000 anställda.

Medianinkomsten (alltså inte medelinkomst) i Västerås ligger högre än Sverigesnittet med 317 900 kr för män och 245 900 för kvinnor. Uppgifterna kommer från SCB och är från 2012.

I Västerås finns här en Högskola vid namn Mälardalens Högskola med ca 13 000 studenter och med ca 900 anställda där 447 är lärare och, 213 är forskarstudenter och 71 är professorer.

Hur är Västerås

Nöjen Västerås:

Västerås erbjuder ett stort utbud av nöjen, shopping och krogar. För inte så länge sedan invigdes en mycket populär Saluhall vid namn Saluhallen Slakteriet med ekologisk nisch. Kokpunkten är även det ett nytillskott i Västerås sedan augusti 2014. Kokpunkten är Sveriges första Actionbad och planerna för badet och området är stora – bl a är siktet på att skapa ett modernt hotell med utsikt över Mälaren i samma byggnad i det gamla Ångkraftverket.

Förutom ”Sveriges bästa Handelsområde” i Erikslund (ca 4 km från City) finns det fyra shoppinggallerior i stan med ett stort utbud av allt från kaféer, krogar, mode och inredning.

Hur är Västerås

Idrott Västerås:

Västerås hamnar högt på jämförande listor i Sverige på ett riktigt frilufts- idrottsliv. Det är enkelt att ta sig till alla aktiviteter och de är många. Här i Västerås är det möjligt att skejta inomhus på över 2000 kvm, simma i flera olika simhallar, paddla kajak, åka Wake-board i den nyinvigda kabelparken, åka skidor och ta sig upp med lift på Vedbobacken, bågskytte, brottning, pistolskytte, kross och alla andra tänkbara aktiviteter finns enkelt att tillgå.

Bo i Västerås

Boende Västerås:

I Västerås är det förhållandevis enkelt att skaffa ett boende i egentligen vilken stadsdel du än söker. Anledningen till detta är att utbudet av hyresrätter är stort. Priserna på bostadsrätter och villor är till skillnad från Stockholm högst överkomliga. Som student till Mälardalens Högskola har du dessutom boendegaranti – vilken stad (i motsvarande storlek) kan förutom Västerås kan erbjuda det?

Evenemang Västerås:

Det pågår ett mycket stort antal evenemang per månad i Västerås. Det är alltifrån små mer spontana typer av lättillgängliga evenemang till betydligt större events. Några exempel på båda stora och små evenemang som skett senaste tre månaderna kan du läsa om här på bloggen.

Det är årliga evenemang som SM i Bodybuildning, Världens största bilträff (Power Meet), Västerås populära Kulturnatt, Ingengörmässor, Europas största brottningsmatch, Boxningsmatcher, rekryteringsmässor, bröllopsmässor, byggmässor, båttävlingar, Stand Up, och mycket annat. För kommande evenemang rekommenderar jag dig varmt att kika in denna bloggs eventkalender eller besök Visit Västerås kalender som du finner här.

Framtid:

Västerås växer. Den 6 december 2012 antogs översiktsplanen av kommunfullmäktige ”Västerås 2026”. I denna plan är målet inställt på ett invånarantal på 200 000 till år 2050 och man lägger nu grunden för en växande befolkning. Staden ska byggas tätare med bl a 2 300 nya bostäder kring Öster Mälarstand, 800 nya bostäder innanför Cityringen, Hällaområdet ska byggas om med nya bostäder, utökat shoppingutbud och nya kontorsplatser. Utöver detta är det ca 10 000 till nya bostäder som ska byggas fram till och med 2026.

Ett nytt större resecentrum ska byggas runt Västerås Centralstation för att hantera större efterfrågan på smidiga transportnav när pendlingen ökar till och från Västerås.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *