Brev från Mälarenergi AB

Idag fick jag ett brev från Mälarenergi. Mer specifikt är avsändaren Mälarenergis affärsområdeschef vid namn Niklas Gunnar.

Niklas vill meddela mig att Fjärrvärmen bl a är prisvärd. Niklas skriver vidare att han nu vill börja förnya och underhålla hans anläggningar och att detta medför en prishöjning på 1,8% från och med nästa års början.

Vem jobbar Niklas för?

Han jobbar för Mälarenergi AB som i sin tur ägs av Västerås Stad. Vinsten som uppstår i bolaget går vidare till kommunen och återinvesteras såklart också i bolaget. Uppstår ingen vinst blir det problem.

Låt oss kika närmre på vinsten.

År 2013 gjorde Mälarenergi en vinst på 180 000 000 kr och sålde värme för nästan 3 000 000 000 kr. Detta gav en vinstmarginal år 2013 på drygt 10% vilket också är starkt.

Att höja priserna är OK. Det är inget konstigt. Däremot stör jag mig på formuleringen ”vi behöver förnya och underhålla fjärrvärmesystemet…”

Ifall Mälarenergi är uppriktiga med att de ska förnya sina system är det en sak men att ”underhålla” är en annan.

Varför ska vi kunder vara med och betala ännu mer i deras underhållsarbete när vinster uppstår år efter år i bolaget?

Vad jag menar är att Mälarenergi har gått med ca 400 miljoner kronor i vinst de senaste tre åren och det borde rimligen finnas utrymme för Mälarenergi att ”underhålla” med de befintliga resurser från oss kunder.

Egentligen kan vi lika gärna betrakta en prishöjning som en indirekt skattehöjning och det är ju ganska smart av ägarna (kommunen) 🙂

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *