Västerås – Storlek

Västerås är en stad med en ganska så perfekt storlek. Staden är inte för stor och inte för liten.

Jag skriver ofta om hur enkelt och smidigt det är att röra sig, träffa vänner och familj, gå på aktiviteter och hitta på spontana roligheter.

Vi som bor här slipper allt krångel och alla resvägar en större stad lätt medför. Samtidigt finns här allt man behöver och väldigt mycket mer.

Av någon outgrundlig anledning har vi även umgåtts med fler människor från Stockholm när vi flyttat till Västerås än vad vi hann och orkade göra i Stockholm under samma tid när vi väl bodde i Stockholm- är inte det konstigt?

Samtidigt har det blivit riktigt kul att besöka Stockholm nu när vi inte längre bor där. Det är helt enkelt riktigt kul att åka dit och lika fantastiskt att lämna.

För att enkelt förstå storleken på staden har jag nedan gjort en jämförelse med ön Södermalm i Stockholm. Södermalm har en yta på 571 hektar. Det är ungefär 2,4 km gånger 2,4 km. Som vi ser är alltså bara Södermalm lika stort som en stor del av Västerås.

Skillnaden mellan Södermalm och Västerås (förutom de självklart uppenbara) är att hela ens liv ((vänner och familj, nöjen, shopping, arenor, färjor, båtar, kanoter, vattenskidor, slalombacken, minigolf, golf, idrottsaktiviteter, sandstrand, centralstation, gokart, handelsområden, fiske, bio, saluhall, båtliv, konstmuseum mm (och arbetsplats och skola för de lyckligt lottade)) är samlat kring denna lilla yta och detta är alltså en idé till varför livet i Västerås är så enkelt. Man sitter alltså aldrig mer än några minuter i bilen om man nu inte lika gärna cyklar.

Det är kanske också en anledning till varför det sociala livet är så mycket mer spontant i Västerås än Stockholm där det ska planeras veckor i förväg innan man kan få till ett möte.

Den blå kvadraten nedan på kartan visar alltså på Södermalms storlek över Västerås:

Västerås JämförelseVad vi kan förstå är att om nu Västerås skulle pressats in i Stockholm skulle Västerås endast ha två tunnelbanestationer genom sig.

Funderar du på att flytta från Stockholm till Västerås kan detta inlägg vara av intresse för dig: Flytta till Västerås.

 

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *