Vilket parti är bäst för Västerås?

Snart är det val och du kan absolut påverka Västerås kommande fyra år genom att rösta.

Den 14:e september ska du alltså bl a rösta för vilket parti du önskar ska leda Västerås de kommande fyra åren. Detta gör du genom att lägga din röst för Kommunalvalet. Beroende på hur många röster de olika partierna får delas platserna i något som kallas för Kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige kan enklast förklaras som en styrelse i ett bolag och beroende på din röst delas 61 mandat mellan de olika partierna som får röster.

Vid den senaste röstningen år 2010 röstades västeråsarna enligt nedan:

Socialdemokraterna: 22 mandat

Moderaterna: 17 mandat

Folkpartiet: 7 mandat

Vänsterpartiet: 4 mandat

Miljöpartiet: 4 mandat

Sverigedemokraterna: 3 mandat

Centerpartiet: 2 mandat

Kristdemokraterna: 2 mandat

Kommunfullmäktige är Västerås Kommuns högsta beslutande församling och därför är det viktigt att rösta i det kommunala valet ifall du vill se Västerås utvecklas åt ett eller annat håll. Glöm bara inte bort att du faktiskt röstar på levande människor med privata intressen och preferenser. Därför är det av betydelse att du också försöker ta reda på vad de olika representanterna vill med Västerås.

Historiska val i Västerås:

Ifall vi ser tillbaka hur Västeråsarna röstat de senaste tre fyraårsperioderna kommer en sammanställning nedan:

År 2002

Socialdemokraterna: 27 mandat

Moderaterna: 9 mandat

År 2006

Socialdemokraterna: 23 mandat

Moderaterna: 14 mandat

År 2010

Socialdemokraterna: 22 mandat

Moderaterna: 17 mandat

Har du svårigheter att välja parti till kommunvalet rekommenderar jag dig varmt att utforska vilka partirepresentanter du anser vara mest drivande för de frågor du anser är av betydelse för ett Västerås du vill bo i. Såklart kan du också följa upp vad som faktiskt blivit gjort.

Hur då?

Jo, besök Västerås hemsida här. Här länkas du alltså vidare till de protokoll som sammanställts de senaste åren. Du kan alltså se vem det är (och från vilken parti) som lämnat förslag och frågor samt hur de följts upp.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *