Svar på brev från Västerås Stad

Igår skrev jag in till Västerås och kom med två förslag till namnändring på Kopparlunden och Rocklunda. Själva brevet jag skickade kan du läsa här.

Idag fick jag svar från Anders Carlström på Västerås Stad som du kan läsa om nedan samt mina efterföljande lösryckta tankar:

Hej,

Tack för ditt brev. Det är alltid trevligt när vi får förslag och synpunkter på namnsättningen i Västerås!

Som jag förstår dig föreslår du namnändring för två av våra stadsdelar, Rocklunda och Kopparlunden.

Generellt sett så är en av de grundläggande (nationella) principerna för namnsättning att vi ska vara mycket försiktiga med namnbyten. Detta har flera orsaker, en är att det kan medföra stora praktiska problem och kostnader med vägvisning, skyltning, trycksaker och annat. Men ännu viktigare är att vi ska värna om det kulturhistoriska arvet, ortnamn är en betydelsefull del av vår historia och våra upplevelser. Sålunda finns det tusen och åter tusen västeråsare som har många minnen förknippade med Rocklunda och olika idrotts- och friluftsaktiviteter som utspelat sig där. Som du själv skriver så ju Rocklunda ett ganska stort område. Liksom det också är ett gammalt gårdsnamn som bär sin egen historia.

Vad gäller Kopparlunden så tror jag nog att väldigt många känner till kopplingen till Svenska Metallverken som låg här tidigare. Idag är kulturen bara en del av alla verksamheter i området och kulturaktiviter bedrivs ju också på många andra ställen runt om i staden. För övrigt så beslutades namnet Kopparlunden så sent som 1992 som resultat av en namntävling, så där har ju västeråsarna redan haft chansen att tycka till. Just nu pågår också arbetet med nytt planprogram för Kopparlunden och förmodligen blir det i framtiden rätt mycket bostäder i stadsdelen.

Själv tycker jag Rocklunda och Kopparlunden fungerar bra, men oavsett vad man tycker om namnen i sig så ska det ändå till mycket starka skäl för att byta dom mot något annat. Det är i så fall lättare att lägga till ett nytt namn för en specifik del av ett område med ny bebyggelse eller en ny funktion.

Ett mycket kortfattat svar – återkom gärna om du vill att jag utvecklar det eller om du har andra frågor i ämnet!

Vänliga hälsningar

Anders Carlström
Västerås Stad
Stadsbyggnadsförvaltningen
Geografisk information”

Mina egna tankar:

1. Fantastiskt med snabb och väldigt utförlig respons. Ett liknande svar i Stockholm hade aldrig blivit besvarad är jag rimligen säker på. Sedan har vi problemet i Stockholm med att det inte skulle finnas någon direkt ansvarig.

2. Ett argument till att inte ändra namn på Rocklunda till förslagsvis ”Arenastaden Västerås” är att många tusen Västeråsare har minnen förknippade med friluftsaktiviteter till ortens namn. Du har en bra poäng men då måste man även sätta en prislapp på denna minnets kostnad för uteblivna evenemang och betalande kunder.

Vad jag menar är att det är enklare att motivera exempelvis en bokning av en hall i ”Västerås Arenastad” än en i ”Rocklunda”. Det är rimligen dessutom enklare för besökare att köpa biljetter till ett evenemang till ”Västerås Arenastad” än till ”Rocklunda”.

Det är alltså mycket enklare att få människor att flytta till ”Hammarby Sjöstad” än till ”Hammarby Fabriksområde” även då området har en klar industrihistoria bakom sig.

3. Det var intressant att förstå att det var Västeråsarna själva som valt namnet ”Kopparlunden”. Jag gissar att detta skedde i nära anslutning till att Staden köpte huset där nu Culturen bedriver deras verksamhet?

Vad jag tänker är att Västerås 2014 är ett helt annat Västerås än 1992. Hela Västerås har genomgått en gigantisk förändring under dessa 22 år och profilering blir bara mer betydelsefullt. Samtidigt är jag fortfarande övertygad om att namngivning är av stor vikt för att en expanderade stad som Västerås.

Detta ovan är endast mina egna tankar och får tacka igen för ditt svar, jag hör säkert av mig igen 🙂

Hälsningar,

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *